Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yıllık basın toplantısında 2015'te takip edilen dış politikanın sonuçlarını değerlendiriyor. Lavrov'un Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi için gösterilen çabalara ve Ukrayna'nın doğusundaki krize de değinmesi beklenen basın toplantısını 420'den fazla gazeteci izliyor. RİA Novosti haber ajansına göre basın toplantısının 1.5 saat sürmesi planlanıyor.

Sputnik'in aktardığı bilgiye göre şu ana dek Lavrov'un konuşmasından öne çıkan ifadeler şöyle:

*'BMGK'nın daimi üyesi olarak, Suriye krizine dahil olma hakkımızı kullandık'

*Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlaması bu ülkedeki durum için bir dönüm noktası oldu.

*Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma hakkını kullandı.

*Terörizmi yalnızca askeri yöntemle yenemezsiniz, bunun için bazı siyasi ve ekonomik önlemler de almak gerek.

*Rusya İran'ın nükleer programıyla ilgili durumun normalleşmesine yönelik tüm adımları memnuniyetle karşılıyor ve bu konuya dair görüşmeleri aktif olarak izliyor.

'Batı ile ilişkilerin eskisi gibi olmayacağına ikna oldum'

*Batılı meslektaşlarımız bazen Rusya'yla 'işlerin artık eskisi gibi olmayacağını' söylüyor. Ben de bunun böyle olduğuna ikna oldum.

*(Ukrayna'nın doğusundaki krize siyasal çözüm öngören) Minsk anlaşmasına harfiyen uyulması gerektiğinde ısrarcıyız. Bu anlaşmanın her maddesi uygulamaya geçirilmedi, özellikle de Kiev'in Donetsk ve Lugansk'la doğrudan iletişim kurmasını öngören maddeleri. Bu nedenle bu anlaşmayla ilgili çalışmaların 2016'da da sürmesine karar verildi.

*Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ve BRICS ülkeleriyle aktif bir işbirliği içinde.

*Batı, Rusya'nın sınırları yakınında NATO'nun potansiyelini geliştirerek ve Avrupa ile Asya füze kalkanı sistemleri kurarak Rusya'ya karşı yapıcı olmayan ve tehlikeli bir politika izliyor.

'PYD olmazsa beklenen sonuç çıkmaz'

*Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor.

*Cenevre'deki toplantının Kürtler olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya Kürtlerin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız.

*(Rusya'nın Kürtlere nasıl baktığına dair bir soru karşısında) Kürtleri, çok önemli bir halk ve IŞİD'le savaşan etkili bir güç olarak görüyoruz.

*Cenevre toplantılarına Kürtlerin katılıp katılmayacağına (Birleşmiş Milletler'in Suriye Özel Temsilcisi) Staffan De Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek.

Kaynak: Birgun.net