BURCU CANSU [email protected]

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni Anayasada olmamalıdır” açıklamasına tepki gösteren Haziran Hareketi, “Laikliği Kazanacağız” diyerek TBMM Dikmen Kapısı önünde eylem yaptı. Meclis’e yürümek isteyen ve Dikmen Kapısı önünde toplanan kitleye polis biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı, gözaltına alınanlar oldu. Sert müdahale sırasında biri başından biri de karnından yaralanan iki kişi hastaneye kaldırıldı, polis yaralıları hastanede gözaltına aldı.

“Şeriat Anayasası yaptırmayacağız”
“Şeriat ve hilafet Anayasası yaptırmayacağız” diyen Haziran bileşenleri, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın sözlerini protesto etti. Meclis’in Çankaya Kapısı yakınındaki Akay Kavşağı’nı kapatan çevik kuvvet, Meclis’e yürümek isteyenleri engellerken Dikmen kapısı önünde bir araya gelen Haziran Hareketi bileşenlerine de saldırdı. Polis biber gazı ve plastik mermi ile saldırdığı yurttaşlardan biri başından biri de karnından yaralanan iki kişi hastaneye kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan iki kişi tedavilerinin ardından Emniyet’e götürüldü. Alanda gözaltına alınanlar ise milletvekillerinin araya girmesiyle serbest bırakıldı.

Eyleme CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Mustafa Akaydın, Nurhayat Altaca, HDP Milletvekili Müslüm Doğan, Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Eski Milletvekilleri Hüseyin Aygün, Gökhan Günaydın, YARSAV Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da katılarak destek verdi.

Haziran Türkiyesi'ni kuralım
Polis saldırılarının ardından milletvekilleri ile Meclis yakınındaki İnönü Kavşağı’na geçen yurttaşlar, burada basın açıklaması yaptı. Göksu Cengiz’in Haziran Hareketi adına okuduğu açıklama şöyle:

“Dindar anayasa olmalı demek, şeriat ve hilafet düzeni kuralım demektir. Meclis Başkanı sıfatıyla yapılan bu çağrı AKP’nin anayasa değişikliği gayesini ortaya koymaktadır. Buna aslı izin vermeyeceğiz! AKP kendisini bu ülkeden, halktan büyük zannetmesin. Sakın ola bu sözü bir daha tekrar etmesinler. Bu ülkenin ilerici, demokrat, devrimci birikimi gerici karanlığa püskürtebilecek güçtedir. 2013 Haziran günlerinde bunu gösterdik. Yine gösteririz. Başkanı’nın şeriat çağrısı yaptığı TBMM önündeyiz. Buradan sesleniyoruz! Siz, laikliği yok ederek Ensar karanlığını ülkemizin başına, çocuklarımızın başına bela ettiniz. Siz, laikliği yok ederek mezhep çatışmasını körüklediniz... Gerici karanlığınıza karşı laikliği kazanmak için buradayız. Laiklik, çocuklarımızın Ensar karanlığından kurtulmasıdır. Laiklik, dinin siyasal alana taşınarak sömürünün, yolsuzluğun örtüsü haline getirilmesine son verilmesidir. Gericiliğe son vereceğiz, Haziran Türkiye’sini kuracağız. Haziran Türkiye’si laik olacak.”

Aynı basın açıklaması Meclis’te de okundu
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi de, İsmail Kahraman'ın laiklik karşıtı çıkışını protesto edenlere yönelik polis saldırısıyla okunması engellenmek istenen açıklamayı Meclis Genel Kurul’unda okudu. Vekiller Kahraman’ı istifaya çağırdı.

Kaynak: Birgun.net