OKTAY ARSLAN

Uzakdoğu'da şehirler, genelde bulunduğu yere göre adlandırılıyor. Bejing ‘Kuzeyin Başkenti’ anlamına geliyor. Benim şu anda yaşadığım Bejing’den önceki başkent olan Nanjing ise ‘Güney Başkenti’ olarak isimlendiriliyor. Bu gelenek Uzakdoğu’daki birçok ülkede de var. Örneğin Japonya’nın Tokyo'sına da ‘Doğunun Başkenti' deniliyor.
Pekin'de başlıca gezilecek yerler: Tiananmen Meydanı, Yasak Şehir (Forbidden City), Yazlık Saray (Summer Place) , Cennet Tapınağı (Temple of Heaven) ve tabii ki olmazsa olmaz Çin Seddi. İdeal bir Pekin gezisi için 3 gün yeterli kanımca. Ayrıca eğer rehberiniz veya benim gibi Çinli bir arkadaşınız yoksa yanınızda mutlaka şehrin haritası veya telefonunuzda mobil uygulamalar olsun. Çünkü Pekin’de birçok insan İngilizce bilmiyor. Adres sormaya çalıştığınızda da birçoğu cevap vermekten kaçınıyor.

'BİRLİKTE YAŞAYIN'
Pekin’deki ilk durağımız Çinli hanedanlarının sarayı olan Yasak Şehir. Gerçekten şatafatlı bir yapı, Topkapı Sarayı'na benziyor. Yasak Şehir, Pekin’in şehir merkezinde, Tiananmen Meydanı ile yanyana bulunuyor. Buranın girişinde bir ejdarha heykeli var. Bu ejdarha kralın gücünü ve varlığını simgeliyormuş. Burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız hafta sonları ve Çin’in ulusal bayramlarında gelmezseniz iyi olur. Aksi taktirde saatlerce kuyrukta bekler ve Çin’deki devasa kalabalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sarayın duvarının tam ortasında da Mao Zedung’un resmi var. Resmin iki yanında da Çince olarak sağ tarafda 'Yaşasın Çin Halk Cumhuriyeti ' sol tarafdaki yazıda ise 'dünya hakları birlikte yaşayın' yazıyor.
Yasak Şehir’in hemen yanında da dünyanın en büyük meydanı olan Tiananmen Meydanı yer alıyor.Tiananmen Meydanı toplamda ‘440 000 metrekare’. Burası yaklaşık 1 milyon kişi alabiliyor. Mao Zedung, Çin Halk Cumhuriyeti’ni 1949’da bu meydanda ilan etmiş. .

CENNET TAPINAĞI
Buraya gelip Cennet Tapınağı'na gitmeden olmaz.Burası adeta Pekin'in simge mekânları arasındadır. Bu tapınakta UNESCO’nun dünya kültür mirası listesi içinde. Cennet Tapınağı Çin mimarisine göre 15. dairesel olarak ve hiç çivi kullanılmayarak ahşaptan inşa edilmiş. Dairesel olarak yapılmasının nedeni cennetin dairesel Dünya’nın ise karesel olduğuna inandıkları içinmiş.

EN UZUN DUVAR
Sırada Dünyanın Yedi Harikası arasında bulunan ve dünyanın en büyük savunma duvarı olan Çin Seddi var. Çin Seddi şehir merkezine yaklaşık olarak 75 km uzaklıkta.
Çin Seddi'nin yapımı 20 ayrı krallık tarafından başlatılmış. Seddin yapımında bir milyona yakın insan çalışmış ve inşasında birçok kişi hayatını kaybetmiş. Seddi tırmanırken gerçekten iyi bir kondisyona sahip olmamız gerekiyor.Yarım saat tırmandıktan sonra kaç basamak çıktım bilmiyorum ama bayağı bir yorulmuştum. Unutmadan buraya tırmanmaya, rahat elbise ve spor ayakkabı ile gelin.

TATMADAN OLMAZ
Çin Seddi’nden sonra bayağı bir yorulmuş şekilde şehir merkezine halk otobüsü ile dönüyoruz. Yol yaklaşık olarak 1.5-2 saati buluyor. Akşam rotamızı Pekin’e çeviriyoruz. Pekin'e gelip de Pekin Ördeği'ni tatmadan olmaz. Genelde Türkler’de Çin yemeklerine karşı bir önyargı var. Umarım Pekin Ördeği bu önyargıyı yıkar . Marul, soğan, özel sos ve bizdeki lavaş ekmeğine benzeyen ekmekle sunulan Pekin Ördeği lezzetli bir akşam yemeği olabilir.
Pekin’e gelince hediyelik eşya olarak neler alınır? Hediyelik olarak alınacak şey en başta yüzlerce çeşidi olan Çin Çayı. Şehrin her yerinde çay satılan mağazaları bulabilirsiniz. Size ücretsiz olarak istediğiniz çaydan deneme şansı da veriyorlar. Burası adeta çay akademisi gibi! Size çayın faydaları ve nasıl demleneceği konusunda bilgilendirme de yapıyorlar.

Kaynak: Birgun.net