CEREN ERCİH

Türkiye’de darbe girişiminin ardından Kuzey Kıbrıs’ta Fethullah Gülen Cemaati’nin yuvalanmasına karşı başlatılan operasyonlar sürüyor. Cuma gününden beri 20 kişilik bir ekibin Kuzey Kıbrıs’ta olduğu, operasyonlar kapsamında başlatılan araştırmalar çerçevesinde bazı din adamlarının ifadesinin alındığı, Fethullah Gülen örgütüne bağlantılı olduğu tespit edilen iki kişinin de tutuklandığı ve Türkiye’ye götürüldüğü iddia edilmekte.

Kuzey Kıbrıs basınına yansıyan bir iddia da ise Kuzey Kıbrıs’tan hizmet içi eğitim kurslarına Türkiye’deki ‘abi’lerin isim bazında buradaki polis subaylarını kursa çağırdıkları ve kurs kayıtlarına bakılması halinde çok sayıda aynı kursa giden Polis Akademisi mezunu polis subaylarının ortaya çıkacağı belirtiliyor. Polis Genel Merkezi (PGM) içindeki önemli Gülen Örgütü yapılanma alanlarının başında Türkiye’de olduğu gibi Siyasi Şube ile Polis Okulu’nun olduğu iddialar arasında.

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Kıbrıs’ta Fethullah Gülen örgütünün evleri, yurtları olduğuna dair iddialar, Kıbrıs üzerinden finans kaynaklarının yaratılmasını değerlendiren Başbakan Özgürgün “Biz daha önce herhangi bir şekilde böyle bir tehlike hakkında bir bilgi sahibi değildik” ifadelerini kullandı.

Ancak Kuzey Kıbrıs basınına yansıyan haberler Özgürgün’ün açıklamaları ile ters düşmekte. Fethullah Gülen Cemaati’ne ait yurt ve evlerde kalan öğrencilerin bir kısmı 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında kaldıkları yerleri boşaltmaya başladılar. Mağusa’da bulunan Rüyam Öğrenci Yurdunun apar topar boşaltılmasından sonra Fethullah Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen kız öğrenciler de kayıplara karıştı. Hizmet Sendikası (Hizmet-Sen) Başkanı Mehmet Bahadır Kurumanastırlı, Fethullah Gülen Cemaati’nin Kuzey Kıbrıs’ta yapılanmasının ardından 2008-2013 yılları arasında yoğunlaştığını, Gülen Örgütü’ne maddi destek sağlanabilmesi için iş adamlarından, otel sahiplerinden yardımlar toplandığını söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Eski Milletvekili Ozan Ceyhun Star Kıbrıs’a verdiği demeçte Kuzey Kıbrıs’ta Fethullah Gülen Örgütü’ne mensup kişilerin olduğunu iddia etti. Ceyhun “Türkiye buradaki Gülen Örgütü’nün mensuplarını biliyor, kimi işadamlarının finansmanı ile bazı binalar inşa edildi” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs’ta avukatlık yapan Seyhan İbrahim Yıldırım ise kendi sosyal medya hesabından yaptığı çarpıcı açıklamalarla basında sık sık yerini alıyor. Kuzey Kıbrıs’ta çok sayıda Fethullahçı olduğunu söyleyen Av. Seyhan İbrahim Yıldırım bunların içinde 52 iş adamı, 1 köklü üniversite, 3 yeni üniversite, 8 emekli rütbeli polis, 4 kumarhane, 3 savcı, 3 bakan, 6 milletvekili ile 22 dernek ve benzeri kuruluşun olduğunu iddia etti.

Kaynak: Birgun.net