CEREN ERCİH

Türkiye’deki Yüksek Askeri Şura (YAŞ) Toplantısı’nın ardından Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri(KTBK) Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt hızla emekliliğini isteyerek istifa etti. İlyas Bozkurt’un istifası Kuzey Kıbrıs’ta darbe girişimi sonrası artçıların devam ettiğini gösteriyor.

İlyas Bozkurt önceki gün Kuzey Kıbrıs’ta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ile vedalaştı. KTBK komutanı İlyas Bozkurt’un veda ziyaretleri açıklamasız yapıldı. İlk kez bir KTBK komutanının veda ziyaretleri açıklamasız yapıldı.

Kıbrıs Postası’nın haberine göre 15 Temmuz darbe girişiminin başarılı olması halinde Bozkurt, darbecilerin ‘görevine devam edecek’ dediği 202 generalin bulunduğu listenin 97. Sırasında bulunuyordu. Öte yandan yine Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri bünyesindeki 28. Mekanize Piyade Tümeni Komutanı Tümgeneral Taci Kurul ile 39. Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade ise önceki gün gerçekleşen kritik YAŞ kararlarıyla emekliliğe sevk edilenler arasında yer alıyor.
Tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderilen Kara Kuvvetleri Cari Harekât ve Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Âdem Boduroğlu’nun ortaya çıkan savcılık ifadelerinde; cuntacıların Kıbrıs’ı es geçmediği, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri’ne (KTBK) emir gönderdiği ortaya çıktı

“Acil olarak çağırıldım” diyen ve darbecilerle yayımlanan Yurtta Sulh Konseyi bildirisi ile cuntanın “atama listelerini” kendisinin dağıttığını itiraf ettiği belirtilen Tuğgeneral Âdem Boduroğlu, ifadesinde aralarında KKTC’deki kolordunun da olduğu bazı birliklerden telefonlar geldiğini anlattı. İfadesinde Kıbrıs’taki kolorduyu örnekleyerek devam eden Boduroğlu “Kıbrıs’ta ki Kolordu’nun Kurmay Başkanı Albay Erdal Dodurga askeri hattan aradı. Bana ‘Bu ne saçma mesaj, genelkurmay darbe mi yapıyor, Erhan Çağa Tuğgeneral imzalı mesaj aldık’ dedi… Bende komutanım mesajdan öyle anlaşılıyor dedim… Kızarak telefonu kapatacakken, ‘mesaj da kendisi de saçma, ne okuyorsanız ne anlıyorsanız o. Yönetime el konulduğu yazıyor, mesajdan okumuşsunuzdur komutanım’ dedim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net