ERK ACARER / @eacarer / [email protected]

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 27 Ocak tarihinden beri devam eden sokağa çıkma yasağında bazı mahallelerdeki abluka kaldırıldı. Abdaldede, Ali Paşa, Lalebey, Süleyman Nazif, Ziya Gökalp, Camikebir, Caminebi, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde sokağa çıkma yasağı dün itibarıyla kalktı. Halen 6 mahallede sokağa çıkma yasağı sürüyor. Öte yandan Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Kaymakamlık tarafından tuhaf bir uygulamanan yaşandığı ortaya çıktı. Edindiğimiz bilgi, Sur Kaymakamlığı’nın taşınma işlemlerini dilekçeye bağladığını gösterdi. Özellikle yasağın yeni kalktığı Ali Paşa mahallesinde ev taşımaya asla izin verilmediği ve bölgeden ayrılmak isteyenlere kesin bir yasak getirildiği anlaşıldı.

Karaman mahallesi gibi bazı yerlerde ise taşınmalara güvenlik ekiplerinin kontrolünde izin verildiği anlaşıldı. Kontrollü izin bölgelerinde ev taşımalarının ancak Kaymakamlıktan alınan dilekçe ile yapılabildiği belirtildi. Bununla birlikte Kaymakamlık tarafından emniyete “Kimseyi taşınma konusunda Kaymakamlığa yönlendirmeyin” diye talimat verildiği de anlaşıldı.

GBT kontrolü

Bölgedeki çatışmalı dönemle birlikte insanların çaresizliği bir kez daha gözler önüne serildi. Bir yandan bölgedeki insanlar göçe sürüklenirken diğer yandan taşınma işlemlerine izin verilmemsi büyük bir çelişki olarak dikkat çekti. Bölge halkı ‘Bize kurşundan kaçmak da yasak, burada kalın ve ölün mesajını veriyorlar’ yorumunu yapıyor. Sur’da taşınma işlemleri için sadece Kaymakamlıktan izin almak da yetmiyor. Taşınmak isteyenlerin dilekçesi ile birllikte GBT’sine da bakılıyor. Devlet ‘temiz’ olanların taşınmasına ancak bu şekilde izin veriyor.

Kaynak: Birgun.net