Uluslararası Para Fonu (IMF), 26-27 Şubat’ta Çin'in Şangay kentinde yapılacak olan G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Guvernörleri Toplantısı öncesi ''Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları'' başlıklı bir rapor yayınladı.

Raporda, küresel ekonominin daha da zayıfladığı ve ters şoklar karşısında fazlasıyla kırılgan durumda olduğu uyarısında bulunuldu. IMF gelişmekte olan ekonomilerde finansal şartların daraldığına da vurgu yaptı.

ÇİN ETKİLİYOR
Zayıflamanın, artan finansal türbülanslar ve varlık fiyatlarındaki düşüşle bağlantılı olduğu belirtilen raporda Çin ekonomisindeki yavaşlamanın, küresel büyümeye yönelik endişeleri artırdığına dikkat çekildi. Dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Çin, son 25. yılın en düşük hızlı büyümesini yaşıyor.

G20'den küresel ekonomiyi canlandıracak bir plan hazırlamasını isteyen IMF, "G20 uygun mali seçenekleri kullanarak, kamu yatırımlarını artırmak için harekete geçmeli" dedi.

GÖZLER ŞANGAY'DAKİ ZİRVEDE
G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısı 25-26 Şubat'ta Şangay'da yapılacak. Toplantı, Nisan 2009'daki küresel finans krizi sırasında yapılan ve küresel bir depresyonu engelleyecek adımlarda uzlaşılan zirve ile karşılaştırılıyor.

Ocak ayında IMF 2016 yılına dair küresel ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 3,6'dan 3,4'e indirmişti. Yetkililer bu öngörünün Nisan ayında daha da geriye çekilebileceğini açıkladı.


***

IMF, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti: Yüzde 3.2

IMF bu yıl Türkiye için öngördüğü büyüme rakamını Ekim tahminlerine göre yüzde 0.3 yükselterek, yüzde 12.9’dan yüzde 3.2’ye çıkardı. “Küresel Beklentiler ve Politika Zorlukları” raporu hazırlayan IMF, Türkiye’nin 2017 yılında ise yüzde 3.6 büyüyeceğini öngördü. Bu tahmin ise Ekim ayı tahminlerine göre yüzde 0.1’lik bir düşüşe karşılık geldi.
IMF bu yıl dünya ekonomisi için büyüme tahminini düşürdü. Ekim ayında dünyanın bu yıl yüzde 3.6 büyüyeceğini öngören IMF yüzde 0.2’lik bir indirime giderek yüzde 3.4 rakamını açıkladı. IMF gelecek yıl için dünyada yüzde 3.8 büyüme öngörmüştü, bu rakamı da revize edip yüzde 3.6’ya düşürdü. Yükselen piyasalar ve büyüme tahminlerini de bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 0.2 düşüren IMF, yükselen piyasaların bu yıl ortalama yüzde 4.3, gelecek yıl yüzde 4.7, ABD’nin ise bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2.6 büyüyeceğini tahmin etti.

Kaynak: Birgun.net