AKP hükümetinin son dönemde üyelik müzakereleri, darbe sonrası uygulamaları gibi konular nedeniyle kriz yaşadığı Avrupa Birliği ülkelerine bir yenisi daha ekleniyor. Hollandalı mevkidaşı Bert Koenders ile yaptığı görüşmenin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Batıyı ‘iç işlere karışmama ve çifte standart’ konularında uyardı.

Hislerini taşımasınlar

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Mevlüt Çavuşoğlu ve Bert Koenders, ortak basın toplantısı için gazetecilerin karşına çıktı. Hollanda’da yaşayan Türkiyelilerle ilgili bir soru üzerine Koenders, “Hollanda’da yaşayan Türkler, Türkiye’de olanlarla ilgili hassasiyete sahip. Bu tür hissiyatların Hollanda toplumuna tamamen taşınmaması gerekiyor. Herhangi bir şekilde karışma yok, olmamalı da, barışçıl şekilde bu hissiyatları kabul etmeliyiz” yanıtını verdi.


Böyle saçma anlayış olmaz

Koenders’ten sonra söz alan Çavuşoğlu ise, Hollanda’nın içişlerine karışıldığı iddiasına sert bir karşılık verdi. Bakan, şu ifadeleri kullandı; “Türkiye’de olanlardan Hollanda’da yaşayan Türklerin reaksiyon göstermesi doğaldır, bunu engelleyemezsiniz. Hollanda veya başka bir ülke Türkiye’de yaşananlarla ilgili Türkiye’ye demokrasi, hukuk dersi vermeye çalışırken, bu Türkiye’nin siyasetine karışmak olmuyor, ama Avrupa’da yaşayan Türklerle ilgili biz düşüncemizi açıkladığımız zaman bu iç işlerine karışmak oluyor. Böyle saçma anlayış olamaz, bu çifte standarttır. O nedenle en iyi yöntem Türkiye ve Hollanda olarak aramızdaki diyalog ve işbirliğidir. Yaşanan sorunları bu yolla daha kolay aşabiliriz.”

Almanya gerekli adımları atmalı

Öte yandan Çavuşoğlu, Alman yetkililerin İncirlik Üssü’ne yapmak istedikleri ancak AKP tarafından izin verilmeyen ziyarete de değindi. Çavuşoğlu, “İncirlik’in yapmak istenilen ziyaret esasen bundan sonra Almanya’nın atacağı adımlara bağlıdır. Almanya gerekli adımları atarsa, böyle bir ziyaret gerçekleşir. Bizim tarihimizle oynamaya çalışanların, bizim hassas bölgelerimizi ziyaret etmesine izin vermeyiz” dedi.
Çavuşoğlu son dönemde Avusturya ile yaşanan krizle gündeme gelmişti. Başbakan Christian Kern ve Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’un Türkiye ile üyelik görüşmelerinin durdurulması gerektiği yönündeki ifadelerine Çavuşoğlu “AB Türkiye’ye vize serbestisi vermezse göçmen geri kabul anlaşmasını iptal ederiz” resti çekmişti. Çavuşoğlu, “Ültimatomunu kabul etmiyorum diyen” Kurz ile Twitter’dan da polemiğe girmişti. Çavuşoğlu, Avusturya’nın İslam düşmanlığının merkezi haline geldiğini savunarak, Viyana Büyükelçisi’ni Türkiye’ye çağırdıklarını söylemişti.

‘YPG Fırat’ın doğusuna geçmezse hedef olur’

AKP’nin IŞİD’i bölgeden temizlemek adına başlattığı operasyona da değinen Mevlüt Çavuşoğlu, hükümetin kırmızıçizgilerini hatırlattı. “Her şeyden önce gerek Cerablus gerek Afrin’den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden DAEŞ’i temizlemek” diyen Bakan, şu ifadeleri kullandı; “YPG’nin, hem ABD’nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi bir an önce Fırat’ın doğusuna geçmesi gerekiyor, geçmediği takdirde hedef olacak. Ama Menbiç ve diğer bölgelerdeki Araplar hedef değil öncelikli amacımız DAEŞ’i temizlemek. “

Menbiç bölgesinde ağırlıklı olarak Arapların yaşadığını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye’nin desteklediği güçler de esasen bu bölgeden insanlar. Ve bu bölgelere burayı terk etmek zorunda kalan insanlar yerleştirilmeli. Ama YPG’nin amacı bu değil, gittikleri yerlerde kendileri gibi düşünmeyenleri, Kürtler dahil, göçe zorluyor, etnik temizlik yapıyor. Esasen bu operasyondan YPG/PYD’nin rahatsız olmasının sebebi de budur. DAEŞ ile mücadele ettiğini söyleyen bir terör örgütü, DAEŞ’e yönelik yürütülen bir operasyondan niye rahatsız olsun” dedi.

Kaynak: Birgun.net