Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine’nin kredi garanti sisteminin kapsamının genişletilmesi yönündeki çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı.

Kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine desteğine ilişkin düzenlemede değişikliğe gideceklerini söyleyen Şimşek, bu şekilde kefalet sisteminin daha kapsamlı ve etkin hale getirileceğini; sadece KOBİ’lerin ve sınırlı sayıdaki birkaç sektörün değil, tüm ihracatçıların da finansmana erişim sıkıntılarının giderileceğini öne sürdü.

Kefalet limitleri artırılacak
Yeni sistemin KOBİ’lerin yanı sıra ihracatçıya da can simidi olacağını savunan Şimşek, şunları kaydetti: “Mevcut düzenlemede, binlerce KOBİ’nin finansmana erişimi sağlanmakla birlikte, kefalet hacmi istenilen düzeyde artmamış ve kredi hacminde bugüne kadar beklenen düzeyde bir artış gerçekleşmemişti. Bunun nedenlerine bakıldığında öncelikle kefalet sürecinin uzun sürmesinin bankaların bu aracı kullanmalarında önemli bir çekinceye neden olduğunu gördük. Aynı zamanda, vergi ve SGK borcu olan işletmelerin de bu imkândan yararlanamamasının önemli bir kısıt oluşturduğunu, ayrıca sağlanan kefalet tutarlarının birçok işletme için yeterli olmadığını tespit ettik.”

Kefalet limitlerinin artırılacağını söyleyen Şimşek, bu limitlerin KOBİ’ler için 2 milyon dolar, KOBİ dışında kalanlar için ise 50 milyon dolar olarak belirlendiğini ifade etti.

SGK’ye borcu olan firmalara da sağlanacak
İhracatçılara yönelik yapılacak düzenlemeye değinen Şimşek, “İhracatın finansmanına ilişkin kefalet taleplerinin Eximbank kanalı ile olması durumunda yüzde 100’e kadar kefalet verilebilecek. Talebin Eximbank kanalı ile olmaması durumunda ise KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçılar için yüzde 85 ile kefalet sağlanabilecek” dedi.

SGK ve vergi borcu olan firmalara da -bu borçların kefalet ile sağlanacak krediden öncelikli olarak ödenmesi halinde- kefalet sağlanacağını belirten Şimşek, “Çalışmalar tamamlanmak üzere. Yapılan tüm bu değişikliklerin, mevcut durumda 3 milyar liraya ulaşan kefalet hacminin kısa dönemde 10 milyar liraya, orta vadede ise 20 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net