AKP iktidarları döneminde hesapsız harcamalarla kamu kaynaklarının çarçur edilmesi, yandaşlara olanaklar yaratılması iddialarına konu olan Köylere Hizmet Birliği bütçesinden Güneydoğu’da güvenlik harcamaları da yapıldığı ortaya çıktı. HDP’li Mahmut Celadet Gaydalı, Bitlis il merkezi ve beş ilçesindeki birliklerin bütçesinden polis ve jandarmaya İnsansız Hava Aracı olarak bilinen Drone’lar alındığını bildirdi.

Gaydalı’nın verdiği bilgiye göre, Bitlis ili ve ilçelerinde Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bütçesinden Bitlis il merkezi ile Hizan, Mutki, Adilcevaz, Güroymak ve Tatvan’da jandarma ve emniyete birer adet Drone alınması encümenlerde yapılan oylamalar sonucu kararlaştırıldı. Sadece Ahlat ilçesinde bu istem reddedildi.

‘Ödeneklerin amacı belli’
Mahalli İdare Birlikleri Kanunu çerçevesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin görev ve sorumlulukları ile bütçelerinin hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağının belirlendiğini söyleyen Gaydalı, şunları kaydetti:
“18’inci maddeye göre, ilçelerde tarım ürünlerinin pazarlanması hariç olmak üzere, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı tesisleri ile köylere ait diğer hizmetlerin yürütülmesine yardımcı olmak, bizzat yapmak, yaptırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.

Yine 18’inci maddeye göre, köylere hizmet götürme birliğine aktarılan ödeneklerin, köylere hizmete ilişkin olan yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon yatırımları gibi yatırımları için kullanılabileceğini ve ödeneklerin başka bir amaç ile kullanılamayacağını söylemektedir. İddialar doğru ise hukuku korumak ve kollamakla sorumlu olan vali ve kaymakamların Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin bütçesini 5355 sayılı yasayı hiçe sayarak kullandıkları söylenebilir.

Yol, su sorunu çözülmemişken...
Bitlis ilinde hâlâ birçok köyün yol, su, kanalizasyon gibi altyapı sorunları çözüme kavuşturulmamışken güvenlikçi politikalar ile köylere temel hizmet götürmek amacıyla kurulan bir birliğin bütçesinin gayri hukuki bir biçimde kullanılması kabul edilemez.’’

Kaynak: Birgun.net