SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]

TBMM’nin yeni döneminde kadına yönelik şiddeti yok sayarak, ilk iş olarak boşanmaların önüne geçecek önlemleri belirlemek için araştırma komisyonu kurulmasını sağlayan AKP’nin yaklaşımı, komisyon çalışmalarına da damgasını vurdu.

''Aile bütünlüğünü olumsuz etkileyen unsurlar ile boşanma olaylarının araştırılması ve aile kurumunun güçlendirilmesi için alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla” kurulan araştırma komisyonda konuşan AKP Isparta Milletvekili Sait Yüce, şiddete uğrayan kadınların korunması amacıyla verilen uzaklaştırma kararlarını eleştirdi.

'Uzak tutmak için...'
Yüce, emniyetçilerden kendisine koruma kararlarını istismar edenler olduğu yönünde bilgiler ulaştığını iddia ederek, bazı kadınların “gayri ahlaki yaşantısını sürdürmek için kocasını evden uzak tutmak amacıyla” şiddet görmediği halde şiddet gördüğü şikayetiyle başvuruda bulunduğunu söyledi.

Yüce, komisyona bilgi veren Aile İçi Şiddetle Şube Müdürü Tarıkhan Çetiner’e, ''Sizler de böyle şeylere tanık mısınız?” diye sordu.

Çetiner ise, “Koruyucu tedbir aşamasında şiddet mağdurunun beyanını dikkate aldıklarını” belirterek, “İstanbul Sözleşmesi’nden gelen bir husus. Yani kadının iddiası üzerine koruyucu tedbirleri veriyoruz, ama önleyici tedbirlerle ilgili kadın beyanında, ‘Şahsın uzaklaştırılmasını istiyorum’ diyorsa, o istek doğrultusunda bunu yapabiliyoruz. Yaklaşmama ya da uzaklaştırma tedbirinde re'sen verilmiş bir yetki zaten yok'' yanıtını verdi.

Komisyon Başkanı’nın koruma tedbirinin ilk 24 saat için geçerli olduğunu ve sonrasında konunun yargıya intikal ettiğini belirtmesi üzerine Sait Yüce, “Ama bunu istismar eden vakalar vardır diye düşünüyorum” diyerek iddiasını yineledi.

Çözüm için iman
Yüce’nin toplantıdaki çıkışı bununla da sınırlı kalmadı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için eğitimin önemli olduğu değerlendirmelerine dikkati çeken Yüce, ''Eğitim hakikaten önemli, ama Allah’a iman ve ahirete iman hakiki manada bir kalpte yerleşse, hiçbir adam bir kadına şiddet uygulamaz. Bu yüzden değerler eğitiminin fevkalade önemli olduğunu, mutlaka bütün kurumların, bu konu üzerinde durması gerektiğini, hakiki çözümün ancak manevi eğitimle, kalbe ve ruha yerleştirilecek olan manevi yasakçıyla temin edileceğini düşünüyorum” dedi.

***

‘Boşanmalar değil, şiddet alarm veriyor’
​Komisyonun CHP’li üyesi Candan Yüceer, AKP’li Sait Yüce’nin konuşmalarına ilişkin, “Bu tip konuşmalar konuyu asıl mecrasından uzaklaştırıyor. Aslında Türkiye’nin yakıcı sorunu kadına şiddet. Boşanma oranları alarm veren bir noktada değil. Bu ülkede boşanmak istediği için öldürülen kadınlar var. Yine de sorunun kaynağına inebiliriz diye katkı sunmaya çalışıyoruz ancak bu tür yaklaşımlar üzüntü verici” şeklinde konuştu.

Kaynak: Birgun.net