BirGün/Ankara

Enerji Sanayi Maden Kamu Emekçileri Sendikası (KESK-ESM) Başkanı Mustafa Şenoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından uğradıkları baskılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

KESK-ESM olarak her türlü darbe girişimine karşı olduklarını hatırlatan Şenoğlu, “15 Temmuz öncesi zaten baskıların giderek arttığı, her türlü sendikal faaliyetin ya yasaklandığı ya da hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden izinlere tabi tutulduğu bir süreçten geçmekteydik. ESM olarak üyelerimize dönük açığa almalar, sürgünler, İş yerlerinde örgütlenmeye dönük baskılar yöneticiler tarafından üyelerimiz üzerinde durmadan devam etmekteydi. OHAL ile bu korku ve baskı ortamı ete kemiğe bürünmüş bir hal almaya başlamıştır” diye konuştu.

“Darbenin karşıtı OHAL olamaz”

KESK-ESM Genel Başkanı Şenoğlu, darbe girişimi sonrası daha fazla hukuk, daha fazla özgürlük taleplerinin yerini, tam tersi olarak darbe sonrası çıkartılan OHAL yasalarına bıraktığını belirterek şunları söyledi:

“Darbe karşıtlığının alternatifi OHAL olamaz. Sendika olarak darbe ve mevcut iktidarın anti-demokratik yöntemler arasında bizim safımız her zaman olduğu gibi, özgürlükler ve emekten yana bir demokrasi anlayışıdır. OHAL’in getirdiği özgürlükleri kısıtlayan KHK’ler derhal kaldırılmalıdır. OHAL kapsamında çıkartılan KHK’ler ile şimdilik 70 bine yaklaşan kamu çalışanı açığa alınmış ve tüm kamu çalışanlarının izinleri durdurulmuştur. FETÖ kapsamında darbeye bulaştığı iddia edilen kamu çalışanlarının açığa alınma süreci adeta bir cadı avına dönüştürülmeye başlanmış, bu kapsamda sendikamız ESM’ ye üye, 3’ü Diyarbakır, 2’si Ankara, 1’i Kocaeli, 1’i de Manisa-Soma’dan olmak üzere toplam 7 kişi açığa alınmıştır. Anti-Demokratik rejimlerden en çok çeken ve karşısında durmayı bir ilke edinmiş KESK üyelerinin Darbeci bir yapı ile anılıp, açığa alınmaları kabul edilemez bir durumdur. Açığa alınan üyelerimizin durumlarının ivedi olarak gözden geçirilmesini ve işlerine bir an önce iade edilmesini talep ediyoruz.”

Kaynak: Birgun.net