Ankara Başsavcılığı , CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve bazı MHP'lilere yapılan kaset komplosuyla ilgili 120 kişi hakkında gözaltı kararı verdi Baykal ve MHP'li bazı milletvekillerinin istifasına neden olan ve darbe girişiminin ardın- dan, yeniden gündeme gelen ‘ka- set komplosu’ olayına ilişkin so- ruşturma kapsamında şüpheliler- den 36'sı gözaltına alındı. 31'inin başka suçlardan tutuklu oldukları belirlendi. Savcılık ayrıca, 50 şüp- heli hakkında da gözaltı yapıl- maksızın ifadelerinin alınması için Emniyet'e talimat yazdı. Gö- zaltına alınan ve haklarında işlem yapılan zanlılar arasında polisle- rin de bulunduğu belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Baykal'a ait olduğu ileri sürülen görüntülerle ilgili soruşturma başlatmıştı. Bu soruşturma ve 2011'de bazı isim- lerin MHP'den istifasına yol açan görüntülerle ilgili soruş- turma dosyaları geçen aylarda, "Özel hayatın gizliliğine yöne- lik eylemlerin Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılan- ması (FETÖ/PDY) tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin şüp- heler" üzerine birleştirilmişti. Savcılığın birleştirme kararında, şu ifadeler yer almıştı: "Müş- tekilere ait olduğu iddiaedilen ve internet ortamında yayınla- nan video görüntülerini çeken, internet ortamında yayınlanan olay faillerinin eylemlerinin icrasındaki benzerlikler gözetildiğinde aynı örgütsel yapı tarafın- dan gerçekleştirildiğine ilişkin beyanlar, deliller elde edildiği ve bu yönüyle her iki soruşturma evrakı arasında fiili ve huku- ki irtibat bulunduğu anlaşıldı- ğından, her iki soruşturma ev- rakının birleştirilmesine karar verilmiştir."

Ne olmuştu?

O dönem CHP Genel Başka- nı olan Deniz Baykal'ın olduğu iddia edilen görüntüler inter- nete sızdırılmıştı. Bu olayın ardından Baykal CHP Genel başkanlığı'ndan istifa etmişti. Aynı dönem MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "beyin takımı"nı oluşturan isimler genel başkan yardımcıları Bülent Didinmez, Mehmet Ekici, Deniz Bölük- başı, Osman Çakır, Ümit Şafak ile Genel Sekreter Cihan Paça- cı, Genel Sekreter Yardımcı- sı Mehmet Taytak ve İstanbul eski İl Başkanı İhsan Barutçu kaset nedeniyle istifa etmişti. Bu 10 kişi arasından sadece İh- san Barutçu MHP'den ayrılma- mış bağımsız olarak Meclis'e girmişti.

***

Erdoğan ‘Özel değil, genel, genel’ demişti

‘Kaset komplosu’nun ya- şandığı dönem Başbakanlık görevinde olan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Deniz Baykal ile ilgili kasetleri kendisinin engellediğini söy- lemiş ve olaya ilişkin o dönem yaptığı ifadeler de çok dikkat çekmişti. Ardından Erdoğan, 2011’de düzenlediği bir mi- tingde internete sızdırılan kaset hakkında Baykal’ı kastederek, “Kendisinden önceki beline hakim olamadı. Hala bu medya, bu siyasiler ‘İnsanın özeline karışıyor’ diyorlar. Yahu kendi eşiyle mi bir şey oluyor da özel oluyor. Bu özel değil, bu genel genel. Bu genel bir ahlaksızlıktır… Yahu senin hayatın bu işlerle geçti. Bir kasetle duman oldun. Söylemeyecektim en so- nunda konuşturdun.” Erdoğan konuşmasında, MHP kasetlerini de dile getirerek, Devlet Bahç li’ye karşı “Böyle özel olur mu? Özelse niçin bu milletvekillerini istifa ettirdin” demişti.

Kaynak: Birgun.net