DOĞU EROĞLU

Önceki günlerde Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’nın attığı imzayla Paris COP 21’de varılan mutabakat metnini resmen kabul eden ülkeler arasına katıldı. Türkiye 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sonunda 12 Aralık 2015’te kabul edilen Paris Anlaşmasına imza atmasına attı ama AKP iktidarının kömür piyasasına ilişkin projeleri ülkenin bu imzaya ne kadar sadık kalacağını sorgulanır hale getiriyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları, AKP’nin yerli kömürü enerji üretiminde çok daha yaygın biçimde kullanma hazırlığında olduğunu gösteriyor. Üstelik planlanan kömüre dayalı termik santralların hayata geçirilmesi halinde, Enerji ve Tabi Kaynakalar Bakanlığı verilerine göre, birincil enerji tüketimine yaklaşık yüzde 31 buçuk oranında kaynaklık eden kömürün payı hızla artacak. Anadolu Ajansının 27 Nisan tarihli haberine göre, yerli kömürün elektrik kurulu gücündeki payı lisans ve önlisansı onaylanmış projelerin de devreye girmesiyle yüzde 52 oranında artarak 14 bin 82 MW’ye ulaşacak. 9 bin 245 MW kurulu güçteki yerli kömüre dayalı termik santrallar ile 6 bin 409 MW kurulu güce sahip ithal kömüre dayalı termik santrala, üretim lisansı ve önlisans almış 13’er santral projesi eklenecek. İşte bu çelişkili duruma itiraz eden binlerce yurttaş ve çevre örgütü dün İzmir Aliağa’da kömüre dayalı enerji politikalarına karşı çıktı. Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifin, “Kömürden Kurtul Geleceğini Kurtar” sloganıyla çağırıcılığını yaptığı eylemde bir araya gelen binler, tüm dünyayla eşzamanlı olarak düzenlenen kömür karşıtı eylemler kapsamında hem Aliağa’daki halihazırda çalışan santrala ek olarak planlama safhasındaki 4 termik santral projesini hem de Türkiye’nin toplum ve doğa sağlığını bozarken büyümeye dayalı kömür politikalarını protesto etti.

İnsan pankartıyla ‘Dur’ yazdılar

Saat 12’de Foça-İzmir Karayolu yakınlarındaki Ilıpınar Köyünde bir araya gelen Türkiye’den iklim aktivistleri, civar köylerin sakinleri, İzmir’in ve Türkiye’nin pek çok yerinden yurttaş ile çevre örgütlerinin temsilcileri, Aliağa Termik Santralının cüruf alanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca, “İklim için termiğe hayır,” “Termiksiz gelecek istiyoruz,” “Önünde denizsiz sırtında zeytinsiz Foça’ya hayır,” “Nefes almak istiyoruz,” “Termik bitkileri hayvanları insanları yaşatmaz,” “Ormana proje yapılmaz iklim değişikliğinin şakası olmaz,” “SOCAR kültür mirasımızı karartma,” “İklimi değil sistemi değiştir,” “Bak işte yaklaşıyor fırtına” yazılı döviz ve pankartlar taşıyan grup, kül depolama alanı yakınlarında insan pankartı oluşturarak “DUR” yazdı. Sonrasındaysa kül depolama alanının sınırlarına ‘kırmızı çizgilerini’ insan zinciri şeklinde çeken eylemciler, depolama alanının yamacınaysa “Yeter! Kömürden kurtul” yazılı pankart astı.

Dünyada ne oldu?

Uluslararası BreakFree 2016 kampanyası kapsamında, Aliağa’dakine ek olarak, Almanya, ABD, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya, Ekvador, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Kanada ve Nijerya’da da 7-15 Mayıs tarihleri arasında fosil yakıtlı projelere karşı eşzamanlı eylemler yapıldı. Eylemler arasında en dikkat çekici olanlarsa İngiltere ve Almanya’dakilerdi. Almanya’da bine yakın aktivist, Lusatia, Welzow’da bulunan, Avrupa’nın en büyük linyit santralını, “Kömürü değil, sınırları yakın” yazılı pankartlar eşliğinde işgal ederek çalışmaları durdurdu. İngiltere’de 300’den fazla aktivist Ffos-y-fran kömür madeninde üretimi engelledi. ABD’deyse New York, Washington ve Colorado ve California eyaletlerinde eylemler vardı.

Kaynak: Birgun.net