Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında Maliye Bakanı Naci Ağbal ile HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım arasında hendeklere silahları kimin koyduğu ve silahların orada ne işinin olduğuyla ilgili sert tartışma yaşandı.

Bakan Ağbal, "O silahların ne işi var orada? O zaman söyleyin?" diye sorunca; Yıldırım, "Ben mi koydum silahları?" diye karşılık verdi. Ağbal'ın "Evet siz koydunuz." demesi üzerine ortam biranda gerildi. Bakandan sözünü geri almasını isteyen Yıldırım'a Ağbal, "Ben sizi kastetmiyorum; neyi kasdettiğimi biliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu tasarıları geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerinde görüşmeler yapıldı. Milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, yapıcı eleştirilerden dolayı teşekkür etti. Sayıştay raporlarının kurumların kendisine ayna tutmasına vesile olacağını belirten Ağbal, raporlarda eksiklikler olduğunu kendisinin de kabul ettiğini belirtti.

"Bütçedeki 30 milyarlık artışın sebebi nedir; neden artışa ihtiyaç duyulmuştur?" sorusuna Ağbal, "Bütça fazlası harcama yapılmaması gerekiyor. İlave harcama ihtiyacı varsa, ek bütçe yaparak Meclis'e getirmek gerekiyor. Prensipte, kamu maliyesi hukuku bakımından sizden farklı düşünmem söz konusu değil. Bu konuda hassas olunması gerekiyor. Uygulamaya bakıldığında, ödenekten fazla harcama, yıllar itibariyle yapılmıştır. Bu harcama bugünde yanlıştır, dün de yanlıştır. 1990 yılında 64 katrilyon başlangıç, 68 katrilyon harcanmış. Toptan olarak bu tamamlayıcı ödenekte karnemiz o kadar iyi değil. 2002 yılında 98 katrilyon başlangıç, 115 katrilyon harcanmış. Ödenek üstü harcama konusunda ben de sizin gibi düşünüyorum. Ödenek üstü harcamaları, yatırım harcamalarında hep kullandık. Sizin de bizim de içinden geçtiğimiz tamamlayıcı bütçe konusunda bir gelenek var. Gelin bunu tartışalım. Bütçe disiplininin esas göstergesi bütçe açığıdır." dedi.

Bakan Ağbal'a sorulara cevap vermediği için tepki gösteren MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, "Sen sorduğumuz sorularımıza cevap versene. Soruya cevap vermiyorsunuz ki; siz gitmişsiniz 90'lı yıllara. Biz ona MHP'nin maliyetini mi sorduk?" ifadelerini kullandı.

"Şehirlerin taşınması, operasyonlar sırasında zarar gören şehirlerin onarım ve düzenlemesine ilişkin bütçede ayrılan bir kalem var mı?" sorusuna Ağbal, "Bu ülke terörün kökünü kazıyacak her türlü mali kaynağa sahiptir. Milli birlik ve kardeşlik projesiyle huzur, barış ve kardeşlik ortamı vardı. Bu ortamı AK Parti hükümetleri sağladı. Terörizm neden olduğu ekonomik kayıplara karşı bir duyarlılık sergiliyorlar. Unuttuğunuz insan kaybı" şeklinde konuştu.

Bu açıklamaya tepki gösteren HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "Benim sorumum cevabı bu mu?" dedi. Daha sonra Bakan Ağbal ile Yıldırım arasında sert tartışma yaşandı. Bakan ile Yıldırım arasında şu diyalog yaşandı.

Bakan Ağbal: O silahların ne işi var orada; o zaman söyleyin?
Yıldırım: Ben mi koydum silahları?
Bakan Ağbal: Evet siz koydunuz.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal: Silahlar konurken peki hükümet ne yapıyordu?
Yıldırım: Yazıklar olsun. Bizi neden itham ediyorsunuz? Lütfen sözünüzü geri almanızı rica ediyorum. Hayatımda silahla işim olmadı.
Bakan Ağbal: Ben sizi kastetmiyorum; neyi kasdettiğimi biliyorsunuz. (CN)

Kaynak: Birgun.net