ZEYNEP KURAY / [email protected]

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında dört yıl süren görüşmelerin ardından 52 yıllık savaşı bitiren nihai anlaşma geçen günlerde imzalandı. Kolombiya’daki bu gelişmenin Türkiye’ye örnek olması gerektiğini söyleyen HDP Milletvekili Pervin Buldan, Türkiye’deki en önemli gündemin barışın tesisi olduğunun altını çizdi.

Süreci BirGün’e değerlendiren Buldan, her şeyden önce Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’de bu yönde bir adım atıldığı taktirde, bütün bu yaşanan kaosun biteceğini belirten Buldan, demokrasi güçlerinin, barış, demokrasi isteyen herkesin buna odaklanması gerektiğini ifade etti. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye’de hiçbir şeyin değişmeyeceğinin altını çizen Buldan sorunun çözümü için yol haritasını şu sözlerle anlattı: “Sayın Öcalan ile başlatılan ve dondurulan barış sürecinin tekrar başlatılması gerek. Bu süreç geçmişte olduğu gibi diyalog şeklinde değil gerçekten müzakere şeklinde olmalıdır. Bunun için gerekli mekanizmalar kurulmalıdır ve hukuk çerçevesinde üçüncü bir gözün adaya giderek, Dolmabahçe Sarayı’nda okunan mutabakatın tekrar açılması gerek. Bu sürece Parlamento’da dahil olmalıdır. Eğer bu gerçekleşirse her şey çorap söküğü gibi çözüme kavuşacaktır.” Bu sözleri, üç yıl boyunca İmralı heyetinde yer alan ve müzakereye bire bir tanıklık eden birisi olarak söylediğine işaret eden Buldan, “Sayın Öcalan bu konuda hazırdır. Bu fırsat değerlendirilmelidir” dedi.

‘Türkiye’ye de barış gelmelidir’

Kolombiya hükümeti ve FARC gerillaları arasında 52 yıl sonra imzalanan barış anlaşmasını örnek veren Buldan, “Kolombiya Türkiye açısından örnek olmalı. Kolombiya’ da da yıllarca savaş, göçler, faili meçhuller yaşandı. Bu savaşta 250 bin insan hayatını kaybetti ama gelinen noktada artık savaşla kimsenin kimseyi yenemeyeceği ve barış sürecinin hakim kılınması gerektiği konusunda yapılan somut bir anlaşma var. Bu çok kıymetli. Türkiye de buna benzer bir süreç başlatabilir. Taraflar bellidir ve karşılıklı çatışmasızlık çağrısı yapılabilir. Bu konuda Kolombiya’dan örnek alınmalıdır. Kolombiya’da tarafların yaptığı çağrılar, beyazlar içerisinde herkesin birbiriyle kucaklaşması, kaybedilen insanlar açısından yakınlarından özür dilenmesi, yıllardır beklediğimiz bir taleptir. Kaybettiğimiz insanlarımız var, yakınlarımız, çocuklarımız var onların anısına böyle bir süreç herkesi rahatlatacaktır. Türkiye’ye de barış gelmelidir” diye konuştu.

‘OHAL ile iktidarını pekiştiriyor’

OHAL’e ilişkin değerlendirmede de bulunan Buldan, OHAL adı altında her gün onlarca insanın öldüğünü, yüzlercesinin haksız yere gözaltına alındığını, tutuklandığını, binlerce memurun ihraç edildiğini belirterek, “Çivisi çıkmış bir ülkede yaşıyoruz” ifadesini kullandı. Darbe mekanizmasının OHAL ilan etmekle değil, barış, demokrasi ve özgürlükler konusunda adım atmakla işlevsizleşeceğini vurgulayan Buldan, ancak hükümetin darbeleri işlevsizleştirmek gibi bir derdi olmadığını belirterek, AKP’nin OHAL şemsiyesi altında peş peşe yaptığı siyasi darbelerle, kendi iktidarını pekiştirme derdinde olduğunu söyledi.

AKP’nin en büyük darbeyi halkın iradesine vurduğunu dile getiren Buldan, 7 Haziran seçimlerinde çıkan sonuçları hazmedemeyen hükümetin, HDP’nin en çok oy aldığı il ve ilçelerde sokağa çıkma yasakları ilan ederek savaş konseptini devreye koyduğunu kaydetti. Buldan, “AKP savaş konseptiyle birlikte Kürdistan‘daki birçok il ve ilçeyi kullanılmaz, yaşanamaz hale getirdi. Bu yetmiyormuş gibi halkın iradesiyle seçilen belediye başkanları görevden alındı, tutuklandı, belediyeler karakollara dönüştürüldü.”

‘CHP’nin muhalefeti yeterli değil’

Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) Anayasa Mahkemesi’ne taşınmaya hazırlanan CHP’nin yaptığı muhalefeti yeterli bulmadığını belirten Buldan, yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara karşı CHP’nin gerektiği gibi ses çıkartmadığını söyledi. Buldan, “İnsanların can güvenliğin kalmadığını belirterek, “Böylesi bir ortamda ciddi bir muhalefetin örülmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net