Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ve Kolombiya hükümeti, 50 yıllık çatışma sürecinin ardından nihai ateşkes anlaşmasını imzaladı. FARC lideri Timoleon Timoşen yaptığı açıklamada, “Bugün savaşın son günü olsun” dedi. Kolombiya hükümeti, 2012 yılında başlayan müzakere sürecinde FARC’ın sık sık yaptığı ateşkes çağrısını kabul etmeyerek operasyonlarına devam etmişti.

Küba’nın başkenti Havana’da dün gece gerçekleştirilen görüşmede ise Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile birlikte FARC lideri Timoleon Timoşen, 180 günün sonunda silahların tamamen teslim edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Demokrat Parti’nin devlet başkanı adayının 1958 yılında öldürülmesinin ardından yapılan kitlesel gösterilerek hükümetin ateşle karşılık vererek binlerce sivili öldürmesi ardından uzun süre çatışmaların yaşandığı ve gerilla gruplarının kurulduğu ülkede FARC en büyük silahlı örgütlerden biriydi. 1964 yılında kurulan FARC’ın bugün 8 bine yakın üyesi bulunduğu belirtiliyor.

‘BARIŞ VE IŞIK YOLU AÇILACAK’

FARC Komutanı Carlos Lozada da dün Twitter’dan yaptığı açıklamada “Bu korkunç gece sona erip, barış ve ışık yolu açılacak. 23 Haziran’da savaşın sonunu (#thefinaldayofthewar) ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kolombiya hükümet halka söz hakkı vermek için anlaşmayı referanduma götürmek istiyor. FARC müzakerecileri ise anlaşmanın anayasaya işlenmesi için bir anayasa kongresi oluşturulmasını öneriyor. Tarafların ayrıca kurulacak özel savaş suçları mahkemesinin yargıçlarını seçecek bir yapı üzerinde de anlaşması gerekiyor.

‘BARIŞ ÜTOPYA DEĞİL HAKTIR’

Ateşkes anlaşmasının imza törenine ise Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki moon, ABD ve Avrupa Birliği yetkilileri de katıldı. Barış müzekerelerine 2012’den bu yana ev sahipliği yapan Küba’nın lideri Raul Castro da anlaşma için, “Barış bir ütopya değildir, barış bir haktır” dedi.

Öte yandan anlaşmanın imzalanması Kolombiya’nın başkeni Bogota’da bulunan Bolivar Meydanı’nda çeşitli gruplar tarafından kutlandı. Ellerinde “Biz barış nesliyiz” dövizleri taşıyanların beyaz renk giyinmeleri dikkat çekti.

Ancak ajans ve gazeteler Kolombiya halkının anlaşmayı “ılımlı bir iyimserlikle” karşıladığını yazdılar. Kolombiya halkı nihai barış anlaşmasının imzalanmasını bekliyor ve silahların gerçekten sustuğundan emin olmak istiyor.

RAKAMLARLA KOLOMBİYA’DA SAVAŞ

1958-2012 yılları arasında Kolombiya’da hükümet, paramiliter grupların saldırıları ve gerilla grupları ile girdikleri çatışmalar sırasında 220 bin kişi hayatını kaybetti. 79 bin Kolombiyalı kaybedildi. Sadece, devletin, iş adamlarının ve toprak ağalarının yasadışı silahlı gücü olarak kullanılan sağcı paramiliter grupların 173 bin Kolombiyalıyı öldürdüğü belirtiliyor. Ülkede en az 10 milyon Kolombiyalı’da çatışmalar nedeniyle zorla yerinden edildi.

ANLAŞMADA NELER VAR?

*FARC nihai barış anlaşmasının imzalanmasından sonraki 180 gün içinde silah bırakacak.

*Sayıları sekiz bini bulduğu tahmin edilen gerillalar için geçici geçiş bölgeleri ve kamplar kurulacak.

*Gerillaların güvenliğini garanti etmek için FARC kamplarına hiçbir sivilin girişine izin verilmeyecek.

*Örgütün tüm silahlarını BM gözlemcileri teslim alacak.

*FARC lideri Timochenko törende yaptığı konuşmada "Bu, savaşın son günü olsun" dedi.

*Taraflar kapsamlı barış anlaşmasının nasıl uygulanacağını müzakere etmeye devam edecek.

(Evrensel)

Kaynak: Birgun.net