Kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine bugün TBMM Genel Kurulu’nda devam edildi. DİSK üyesi işçiler, bugün pek çok ilde hem fabrikalarda hem de sokakta eylem yaparak tasarıyı protesto etti. Meclis’in önünde yapılan eylemde de tasarının derhal geri çekilmesi gerektiğini vurgulandı.

Muhalefet partilerinden tepki
Meclis Genel Kurulu’nda milyonlarca işçiyi ‘köle’ haline getirecek tasarının görüşmelerine önceki gün başlandı. Tasarının birinci bölümü üzerinde görüşmeler tamamlandı, maddelere geçilmesine karar verildi. Görüşmeler bugün de sürerken, DİSK ve Türk-İş yöneticileri de görüşmeleri izlemek için Meclis’teydi.

İlk gün yapılan görüşmelerde söz alan muhalefet milletvekilleri çalışma hayatını kaosa sürükleyecek tasarının geri çekilmesi gerektiğini ifade etti. MHP Milletvekili Fahrettin Oğuz Töre, “Tasarı yasalaşırsa işçi ayağa düşer, ülke ucuz işgücü cenneti olur” derken, CHP Milletvekili Yakup Akkaya tasarının işçi simsarlığına yol açacağına, iş güvencesinin ortadan kalkacağına dikkat çekti. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise tasarının kendileri için dokunulmazlıktan bile önemli olduğunu belirterek, “Çünkü işçiye, emekçiye daha ağır şekilde dokunmuş oluyorsunuz. Bu tasarı sermayenin kârını korumak adına, işçilere karşı yapılmış en büyük saldırılardan biri olacak” ifadelerini kullandı.

Köle tasarısı değilmiş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, tasarının ‘köle tasarısı’ olmadığını iddia ederek, 250-300 bin kişiye yeni iş kapısı açacağını, kayıt dışı çalışanların kayıt içine alınacağını öne sürdü. Soylu, tasarının yasalaşması haline ülkedeki sendikal örgütlülüğün Avrupa’dan daha iyi noktada olacağını da savundu.

Bu tasarı insanlık suçu!
Tasarının önceki gün sürpriz bir şekilde Meclis’e getirilmesiyle sokağa dökülen işçiler, eylemlerini bugün de sürdürdü. Meclis’in önünde eylem yapan DİSK üyesi işçiler, milletvekillerine “Bu insanlık suçuna ortak olmayın!” diye seslendi.

CHP milletvekillerinin de destek verdiği eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, tasarının bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, “Bu yasa bu haliyle çıkarsa ülkenin tüm çocuklarının geleceği ortadan kalkacak” dedi.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise diğer işçi konfederasyonlarının kölelik yasasına karşı sokağa çıkmamasını eleştirdi. AKP iktidarının Meclis’te insan ticaretini ve köleliği oylamaya sunduğunu belirten Görgün, bu tasarıya ‘evet’ diyen vekillerin tarihe isimlerini, “insan ticaretini Türkiye’de yasallaştıran isimler” olarak yazdıracaklarını vurguladı. Tasarının kayıtsız şartsız geri çekilmesi gerektiğini ifade eden Görgün, “Köle değil işçiyiz, kiralık işçi olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Fabrikalarda eylem
DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye işçiler, bugün yurt genelinde örgütlü oldukları tüm fabrikalarda protesto bildirileri okuyarak tasarının geri çekilmesini istedi. Sendikadan yapılan açıklamada, “Ülkenin gündeminde bunca önemli konular varken, kiralık işçilik tasarısının yangından mal kaçırırcasına Meclis Genel Kurulu’na getirilmesini çok manidar buluyoruz. Sendikamızın ve üyelerimizin tamamının karşı çıktığı tasarının yasalaşmaması için sendikamız, üyelerimiz ve işçi sınıfı varını yoğunu ortaya koyacaktır” denildi.

DİSK Genel-İş Sendikası’na üye işçiler de, İzmir, Mersin ve Adana’da da eylemler yaparak tasarıyı protesto etti. Genel-İş’ten yapılan açıklamada, “Bu tasarıya sonuna karşı direneceğiz. Siyasi partiler, sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik örgütlerin, çalışma koşullarını yüzyıl öncesine döndürecek bu yasa tasarısına karşı tavır almasını, işçi sınıfına karşı tarihsel sorumlulukları olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

***

‘Tüm çalışanlar için büyük tehlike’


TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da bugün yazılı bir açıklama yaparak tasarının geri çekilmesini istedi. Açıklamada, kamuoyuna ‘güvenceli esneklik’ adı altında servis edilen bu tasarının tüm çalışanlar için büyük bir tehlikeyi barındırdığına dikkat çekildi. Tasarının yasalaşmasıyla Türkiye’deki kayıtlı istihdamın yarısının kiralık işçi olacağına vurgu yapılan açıklamada, “Bu durumda işçiler her an işten çıkartılabilecek, kıdem tazminatlarını kullanmaları mümkün olmayacak. Yıllık izinler hayale dönecek. Emeklilik hayal olacak” denildi.

Açıklamada, uygulamanın yalnızca mavi yakalı işçileri değil; mühendis, mimar ve şehir plancılarını da aynı derecede ilgilendirdiğine işaret edilerek, “Bu tasarı derhal Meclis gündeminden çekilmelidir. Kiralık işçilik yasasına karşı başta DİSK olmak üzere tüm sendikalarla omuz omuza mücadele vereceğimizi kamuoyuna bildiririz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Birgun.net