Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’, önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’na geliyor. İşçiler ise tasarının geri çekilmesi talebiyle eylemlerini sürdürüyor. İzmir’de dün eylem yapan Genel-İş üyesi işçiler: Tasarı Meclis gündemine gelirse hayatı durdururuz!

AKP öne çektirdi
CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel’in BirGün’e verdiği bilgilere göre, AKP’li milletvekilleri, önceki gün öğleden sonra oturumunda, grup önerisi olarak Genel Kurul’da görüşülecek gündemler arasında daha geri sıralarda olan tasarının 2’nci sıraya çekilmesini istedi. Öneri AKP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Tasarının dün Genel Kurul’a getirilmesi bekleniyordu, ancak İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri uzayınca haftaya kaldı. Kiralık işçilik yasa tasarısının Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesine, salı akşamı ya da en geç çarşamba günü başlanması bekleniyor.

Hükümete uyarı
Emek örgütlerinin, işçileri daha da güvencesiz kılarak köle haline getireceği ve işçi simsarlığının önünü açacağı gerekçesiyle geri çekilmesini istediği tasarıya karşı eylemler sürüyor. Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri, dün Konak’taki eski Sümerbank önünde eylem yaparak tasarıyı protesto etti. İşçiler, tasarının Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi durumunda sokağa çıkacaklarını ve hayatı durduracak eylemler yapacaklarını duyurdu.



İşçiler adına açıklama yapan Genel-İş Örgütlenme Daire Başkanı Taner Şanlı, bu tasarının bir grup sermayedarın ve işçi simsarının talebi olduğuna dikkat çekerek, bu saldırılara karşı büyük bir direnişin sergilenmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin ‘kamu taşeron işçilerine kadro müjdesi’ olarak lanse ettiği düzenlemeye de değinen Şanlı, “Başbakanın ‘müjde’ diye açıkladığı düzenleme, taşeron işçilerinin güvenceli iş ve kadro beklentilerini ortadan kaldırmış, işçileri iyice güvencesiz ve tedirgin çalışma koşullarına itmiştir” dedi.

‘Kiralık vekil istiyoruz’
Genel-İş olarak ayrımsız-istisnasız kamuda çalışan bütün taşeron işçilerine hakları korunarak kadro talep ettiklerini vurgulayan Şanlı, “Esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşmasına karşı, taşeron köleliğine karşı, özel istihdam büroları ile oluşturulmak istenen köle pazarlarına karşı, kıdem tazminatının fona devir adı altında gasp edilmesine karşı; tüm emekçileri, emek dostlarını, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan tüm güçleri ortak mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.
Şanlı son olarak kiralık işçilik tasarısı yasalaşırsa, kendilerinin de kiralık milletvekili istediklerini dile getirdi.

Kaynak: Birgun.net