BURCU CANSU [email protected]

Kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı, Meclis Genel Kurulu gündeminde. Milyonlarca işçiyi ‘köle’ haline getireceği belirtilen tasarının yasalaştırılmak istenmesine karşı sendikalar alarma geçti. DİSK bugün Ankara başta olmak üzere çeşitli kent merkezlerinde ve örgütlü olduğu işyerlerinde eşzamanlı eylemler düzenleyecek. Türk-İş ise nasıl bir mücadele hattı izleyeceğine, yarın yapılacak Başkanlar Kurulu sonrasında karar verecek.

‘İnsan ticareti suçtur!’
DİSK, dün tasarıya karşı Ankara’da basın toplantısı düzenledi. Genel-İş Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıya DİSK yönetimi, DİSK’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, DİSK eski Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve CHP İzmir Milletvekili Musa Çam’ın yanı sıra çok sayıda işçi katıldı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, tasarının Meclis’ten geçmesi durumunda, tarihin en büyük insanlık suçlarından biri olan insan ticaretinin yasal hale geleceğini söyledi.

‘İtirazımız yok sayıldı’
Beko, şunları kaydetti: “Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisini de kapsayacak şekilde işçi kiralama yetkisi verilmesi ile Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlar köle haline getirilmek istenmektedir. Konuyla ilgili toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda hiçbir mutabakat olmamasına rağmen, bu yasa teklifi Meclis’e gönderilmiş, komisyonlardan apar topar geçirilmiştir.
Bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebini acele bir biçimde Meclis’ten geçirmek isteyen AKP iktidarı, başta DİSK olmak üzere, işçi kesiminden gelen hemen hiçbir itirazı dikkate almamıştır.”

Tüm yurtta eylem
Kiralık işçiliğe karşı bugün saat 12.00’de Ankara Akay Kavşağı’nda kitlesel bir basın açıklaması yapacaklarını duyuran Beko, “Ankara’da gerçekleştirilecek merkezi etkinlikle eşzamanlı olarak, örgütlü olduğumuz işyerlerinde bildiri okuma, iş yavaşlatma, basın açıklaması gibi etkinlikler yapılacaktır. Bunun yanı sıra bölge temsilciliklerimiz tarafından kent merkezlerinde etkinlikler gerçekleştirilecektir” dedi.

‘ÖİB’lere ve kiralık işçiliğe hayır!’
“Özel istihdam bürolarına karşı sonuna kadar direneceğiz” diyen Beko, tasarıya karşı çıkmalarının temel gerekçelerini sıraladı. Bu gerekçelerden bazıları şöyle:

İş güvencesi ortadan kalkacak.
Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek, ihbar tazminatı ortadan kaldırılacak.
Kayıtlı istihdamın neredeyse yarısı kölelik büroları aracılığıyla güvencesiz çalıştırılacak.
Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek.
Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecek.
İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecek, işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulabilecek.
Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacak.
Kiralık işçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarından yaralanamayacak.

Kaynak: Birgun.net