Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen ve Özel İstihdam Bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren yasa tasarısına karşı, bugün 81 ilde imza kampanyası başlatıyor. Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun 24 Şubat’ta Bursa’da gerçekleştirdiği toplantıda alınan karar doğrultusunda Türk-İş İl Temsilcilikleri tüm illerde stantlar kuracak ve tasarıya karşı beş gün boyunca imza toplayacak. Toplanan imzalar gelecek hafta sonu basın açıklamaları eşliğinde AKP İl Başkanlıklarına teslim edilecek.

Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Başbakanlık tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan kanun tasarısı, ilgili komisyonda görüşülerek bazı değişikliklerle kabul edilmiştir. Kamuoyunda ‘kiralık işçilik’ olarak bilinen kanun tasarısı bu şekliyle yasalaşırsa, işçiler daha da olumsuz çalışma şartlarıyla karşı karşıya kalacaktır” denildi.

EYLEM TAKVİMİ
Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri, bugün başlayacak imza kampanyasına ilişkin bir haftalık eylem takvimi hazırladı. Buna göre, Kadıköy’de saat 10.00’da ve Beyoğlu Galatasaray Lisesi önünde saat 17.00’de imza masaları açılacak. Bu masaların açılışı, İstanbul şube başkanları, yöneticileri ve üye işçilerin katılımıyla gerçekleşecek. Sendikalar kampanyayı 5 Mart Cumartesi günü saat 17.00’de Galatasaray Lisesi önünde yapacakları kitlesel eylemle sonlandıracak. Toplanacak imzalar, 7 Mart Pazartesi günü AKP İstanbul İl Binası önünde yapılacak basın açıklamasının ardından AKP İl Başkanına teslim edilecek. Kocaeli’de kampanya saat 10.00’da Sabri Yalım Parkı’nda açılacak imza standı ile başlatılacak. Zonguldak’ta ise Valiliğin yanında bulunan Şehitler Anıtı önünde saat 10.30’da stand kurulacak.


***

‘Bu yanlıştan dönün’

Türk-İş tarafından 81 ilde imzaya açılacak metin şöyle:
“Başbakanlık tarafından TBMM’ye sevk edilen ve kamuoyunda ‘kiralık işçilik’ olarak tanımlanan ‘İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ ile yapılmak istenen düzenlemeler birçok işçi için tehdit niteliğini taşımaktadır.
Bu düzenleme yasalaşırsa;
Mevcut 10 milyon çalışana kiralık işçilik yolu açılacak, İşçiye ayrım yasallaşacak,
İşveren işçiyi istediği gibi çalıştırabilecek,
İşçiler taşeronluğu bile arar hale gelecek.
Hükümetin, işçilerin çalışma ve aileleriyle birlikte yaşama şartlarını daha da kötüleştirecek bu yanlıştan dönmesini talep ediyoruz.”

***

Metal işçileri bu hafta da alanlarda

Kiralık işçilik tasarısına karşı İzmir, Bursa ve Gebze’de geçen hafta kitlesel eylemler gerçekleştiren metal işçileri, bu hafta da sokaklarda olacak. DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası’nın açıkladığı eylem takvimine göre işçiler 1 Mart’ta Eskişehir’de, 3 Mart’ta Bilecik’te, 4 Mart’ta Mersin’de, 5 Mart’ta da Dörtyol Hatay’da eylemler gerçekleştirerek tasarıyı protesto edecek.

***

Tüvtürk’te eylem: Köleliğe hayır!

İstanbul Tüvtürk Araç Muayene İstasyonlarında çalışan işçiler, önceki gün yarım saat geç işbaşı yaparak özel İstihdam Büroları ve kiralık işçiliği, kıdem tazminatının gaspına yönelik girişimleri protesto etti. DİSK Nakliyat-İş Sendikası’na üye işçiler, “Kölelik yasası istemiyoruz”, “Özel İstihdam Bürolarına Hayır” dövizleri açtı. Okunan bildiride, kiralık işçi tasarısı ile işçilere kölelik koşullarının dayatıldığına dikkat çekilerek, “İşçi sınıfı olarak bu düzenlemeye karşı örgütlenmek ve direnmek zorundayız” denildi.


***

Kadınlar: Bu tasarıyı kabul etmiyoruz!

İlerici Kadınlar Derneği, geçen hafta Meclis Komisyonu’ndan geçen, kiralık işçiliği ve uzaktan çalışmayı yasal hale getiren yasa tasarısının geri çekilmesi için imza kampanyası başlattı. Dernekten yapılan yazılı açıklamada, “Bu yasa Meclis’ten geçerse bundan en fazla etkilenecek olanlar yine kadınlardır. ‘Evlenip tazminat alıp çıkar’, ‘Hamile kalır, doğum izni alır’, ‘Çocuğu hastalanır işe gelmez’ diye düşünülen kadınların tam zamanlı ve güvenceli iş bulması zorken, bu kanun ile güvenceli çalışma hakları tamamıyla ellerinden alınmış olacaktır. Patronlar bu esnek çalışma türlerinde öncelikle kadınları çalıştıracaktır. Kadınlar olarak tüm çalışanları adeta modern köle haline getirecek bu tasarıyı kabul etmiyoruz” denildi.

***

‘Esneklik iş güvencesini artıracak’mış!

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, önceki gün Meclis’teki bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, kiralık işçiliğin sendikalaşmayı ve iş güvencesini artıracağını iddia etti! Elvan, “İşgücünde esneklik olarak getirilen düzenlemeler kayıtdışılığı azaltıcı, iş güvencesini artırıcı, hatta sendikalaşmayı artırıcı düzenlemelerdir. Kayıt dışı çalışan vatandaşların sosyal güvenceli bir şeklide istihdam edilmeleri sağlanacaktır. Evde çalışma imkânı, tele çalışma imkânı, uzaktan çalışma imkânını da getiriyor” dedi.


Kaynak: Birgun.net