BirGün/Ankara

Cumhuriyet Halk Partisi, meslek örgütlerinin karşı çıktığı “kiralık işçilik” yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvurusu sırasında Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İ ş), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üye ve yöneticileri hazır bulundu.

CHP adına başvuruda bulunan Grup Başkanvekili Levent Gök, “Yasa, anayasanın sosyal devlet ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Getirilen kanunun önerdiği kurum ve işleyiş daha fazla emek sömürüsüne ve kayıt dışı işsizliğin artmasına neden olacaktır” dedi.

“Kölelik yasası”
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, “Bu kanun işçi simsarlığını desteklenmekte, işçilerin örgütlenme hakkını gasp etmekte, istihdam ve gelir güvencesini yok etmektedir. Açıkça sendikalara darbe vurulmak istenmektedir. En vahim olanı ise emekçi kardeşlerimizin bir mal gibi alınıp satılmasının önünü açacaktır. Bunlardan dolayı Kiralık İşçiliği yeni kölelik olarak görüyoruz ve Anayasa Mahkemesi’nin bu yasayı derhal iptal etmesini arzuluyoruz” diye konuştu.

“Anayasanın özüne de sözüne de aykırı”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı açıklamada, yasanın sermaye örgütlerinin talepleri doğrultusunda hazırlandığını ifade etti. Çerkezoğlu, “Yasa, işçilerin yüz yıllardır canlarını vererek elde ettikleri haklarını ellerinden alınmasıdır. Biz bu yasanın yürürlükte olmasını kabul etmiyor ve Anayasa Mahkemesi’ni görevini yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net