HÜSEYİN ŞİMŞEK

15 Temmuz’un ardından binlerce kişi Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ile ilişkisi olduğu iddiası ile kötü muamele ve haksız uygulamalarla karşı karşıya kaldığını bildirerek çeşitli sivil toplum örgütleri ve insan hakları kurumlarına şikayette bulundu. Yapılan şikayetler arasında kira borcunu ev sahibinin Bank Asya’daki hesabına yatırdığı için açığa alınan kamu görevlisi, CHP’li eski milletvekillerinin akrabaları ve 10 gündür gözaltında olan vatandaşın yakınları da bulunuyor.

CHP’nin Mağdur Aileler Sekreteryası’na binlerce başvuru

CHP’nin kurduğu Mağdur Aileler Sekreteryası, aldığı binlerce başvuruyla, mağdur ailelerin en çok yardım talep ettiği birimler arasında bulunuyor.

Komisyon üyelerine yapılan başvurular arasında, 10 gündür gözaltında olan ve ne zaman hakim karşısına çıkacağını bilmedikleri akrabasını arayan vatandaşlar dikkati çekiyor. Gözaltındaki yakınlarını arayan vatandaşların en büyük şikayetini OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile bir aya yükselen gözaltı süresi oluşturuyor.

Mağdur Aileler Sekreteryası’na yapılan dikkat çekici başvurular arasında, CHP’li eski milletvekillerinin akrabaları da bulunuyor. Eski milletvekillerinin yakınları arasında, Maraş eski milletvekili ve Parti Meclisi eski üyesi Durdu Özbolat’ın hakimlik yapan yeğeni, Sivas eski milletvekili, Parti Meclis eski üyesi Malik Ejder Özdemir’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde mühendis olarak çalışan kardeşi ve Ardahan eski milletvekili Ensar Öğüt’ün yeğeni bulunuyor.

Sekreteryaya yapılan başvurular arasında ev sahibinin ‘kurbanı’ olan bir vatandaş da bulunuyor. Kiracı olarak oturduğu evin kirasını, ev sahibinin Bank Asya’daki hesabına yatıran bir kamu çalışanı, PDY soruşturması kapsamında hakkında başka bir delil bulunamamasına rağmen açığa alındı.

Solcular hedefte

Yaşanılan durumun bir cadı avı olduğunu ve ‘sapla samanın birbirine karıştığını’ ifade eden Mağdur Aileler Sekreteryası üyesi Ali Özgündüz, ‘Solcu, sosyal demokrat, Cumhuriyetçi, Atatürkçü insanlar mağdur ediliyor” dedi. Sekreteryanın alt birimleri olarak çalışma grupları düzenlediklerini ifade eden Özgündüz, “Eğitimciler, doktorlar, askerler, sivil vatandaşlar, hukukçular ile ilgili ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Komisyondaki dosyalar CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan vasıtasıyla hükümete iletiliyor” diye konuştu.

İHD uluslararası kuruluşlara bildiriyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) de hak ihlallerine uğrayan kişilerin ve ailelerinin başvurduğu kurumlar arasında yer alıyor. 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından yüzlerce ‘hak ihlali’ başvurusu alan kurum, bu başvurularının tamamına yakını telefon üzerinden sözlü olarak aldı.

7 hak ihlali başvurusunu yazılı olarak alan kurum çalışanlarına, yazılı başvuru işlemini arttırması talimatını verdi. Hükümete bildirilen hak ihlallerinin yeterli olmadığı anlayışıyla hareket eden İHD, işkencelerin, meslekten men olaylarının, açığa alma ve bir ayı bulan gözaltı uygulamalarının uluslararası arenada da görünür olması gerektiği anlayışıyla hareket edeceğini bildirdi.

Mazlumder’de ağırlık açığa alınanlar

PDY soruşturması kapsamında mağdur olan aileler Mazlumder’e de başvuruda bulundu. Yapılan yüzlerce başvurunun tamamını açığa alınan ve gözaltına alınan vatandaşlar ile yakınları oluşturdu.

Mazlumder’de dikkati çeken başvurular arasında, cemaate yakın olduğu bilinen sendikalara üye olmadıkları halde, diğer muhalif sendikalara üye olan ve bu nedenle açığa alınan kamu çalışanları yer aldı.

Aldıkları şikayetleri ilgili bakanlıklara ileten Mazlumder’de Genel Başkan Ahmet Faruk Ünsal, süreç içerisinde gerçekten PDY üyesi oldukları için meslekten men edilen insanların yanı sıra husumetleri istismar ederek devletin gücü üzerinden kimi insanların cezalandırıldığını söyledi.

Kaynak: Birgun.net