CAN UĞUR
[email protected]
@canugur1987

Kilis’e yönelik IŞİD saldırıları dün de devam etti. Uzunca bir süredir Kilis’e yönelik saldırılarını sürdüren örgütün attığı füzeler bölge halkını evlerinde yaşayamaz hale getirirken dün de füze saldırıları gerçekleştirildi. Antep’te 1 Mayıs’ta 2 polisin yaşamını yitirmesine neden olan intihar saldırısı da IŞİD tarafından gerçekleştirilirken 18 Ocak’ta başlayan saldırıların sürdüğü Kilis’te füzeler nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 20’yi buldu. Sınırın IŞİD’in hakim olduğu bölgeden ilk saldırılar başladığı zamanlarda ‘füze düştü’ haberleri ilerleyen günlerde yerini ‘IŞİD saldırıları’ haberlerine bıraktı. Bilinçli biçimde yapılan bu haberlerin arka planında IŞİD saldırılarını örtbas etme telaşı yatıyordu. Bunun nedeni ise bölgenin cihatçıların adeta üssü haline gelmesiydi. Özellikle sınır hattındaki cihatçı hareketliliği artık kontrol edilemez noktaya geldi. Suriye içsavaşıyla beraber ‘Esad’ın gidişi’ üzerine kurgulanan politikalar ekseninde cihatçıların sınırdaki geçişlerine göz yumuldu. Türkiye tarihinin gördüğü IŞİD tarafından gerçekleştirilen Ankara Garı katliamı başta olmak üzere birçok saldırının iddianamesine yansıyan resmi bilgilere bakıldığı zaman sınır hattındaki geçişlerin ne kadar kolay olduğu gözler önüne seriliyor. Öte yandan içerisinde radikal İslamcı grupların olduğu Suriyeli Muhalifler tarafından kurulan ‘Suriye Hükümeti’nin de merkezi Antep’te bulunuyor. Bu ise şu anlama geliyor: Birçok cihatçı grubun üyesi elini kolunu sallayarak Türkiye hükümetinin izni çerçevesinde bölgede faaliyet yürütebiliyor.

Cihatçıların geçişi dendiğinde IŞİD ismi öne çıkıyor. Kilis, Antep, Nizip ve Karkamış hattı örgüt için hayati önemde. Bahsi geçen yerler IŞİD için stratejik açıdan hayati önemde. Kamuoyuna yansıyan bilgilere de bakıldığı zaman özellikle Antep’in örgüt için önemli bir mevzi olduğu net biçimde görülüyor. Örgütsel yapılanması bağlamında IŞİD’in birçok hücresi Antep’te faaliyet yürütüyor. Konunun açıklığa kavuşturulması açısından geçtiğimiz sene IŞİD tarafından Paris’te 6 noktaya gerçekleştirilen saldırı sonrası örgüt üyeleri Antep’te konvoylu kutlama yaptığını hatırlatmak yeterli. Özetle hem sınır kontrolü hem de IŞİD’in sınır ötesinde hakimiyet kurdukları bölgelerde irtibat açısından bu bölgeler örgüt için vazgeçilmez ‘öneme’ sahip yerler. Bunun üzerine bir de bugüne kadar bu bölgelerde Türkiye’nin uyguladığı ‘gevşek sınır politikasını’ eklediğimizde son zamanlarda gerçekleşen saldırıların tesadüf olmadığı ortaya çıkıyor.

IŞİD’den hutbe!

IŞİD’in canlı bomba ve roket saldırılarının her geçen gün yurttaşların yaşamına mal olmasının ardından resmi ağızlardan ‘terörist IŞİD’ ifadesini daha fazla duymaya başladık. Türkiye tarafında bunlar yaşanırken IŞİD’in Türkiye’yi hedef alan bir hutbe yayımladığı öğrenildi. Örgütün geçen Cuma günü yayımladığı hutbede saldırıların yoğunlaştığı Antep ve Kilis başta olmak üzere Karkamış ile Nizip’in üs olarak seçileceği ifade edildi. Türkiye’yi Dar’ül Harp (Savaş Bölgesi) olarak gören radikal İslamcı grubun hutbesinde “Gaziantep, Nizip, Karkamış ve Kilis en büyük hedeflerimiz” dendiği belirtildi.

Giderek yaklaşıyorlar!

Öte yandan AKP’ye yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak’ta yer alan habere göre IŞİD’in sınırda ilerliyor. Sınırda Igde, Düdyen, Telşehir ve Havar köylerini alan örgütün Türkiye’ye olan mesafesi 10.5 kilometreye düştü.

Düşman listesine girdik

Konuya ilişkin olarak bölgeyi yakından takip eden isimlerden bir tanesi olan Marmara Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Behlül Özkan BirGün’e yaptığı açıklamada önemli noktaların altını çizdi. Özkan, yaşananların siyasal arka planına değinirken IŞİD’in daha büyük saldırılar yapabileceğini belirtti. Özkan şunları söyledi: Obama ile Erdoğan arasında gerçekleşen görüşmeler kapsamında ABD IŞİD’in bölgeden temizlenmesini bunu da Türkiye’nin desteklediği Suriyeli Muhalifler aracılığıyla yapılmasını istiyordu lakin muhaliflerin gücü buna yetmedi. Türkiye de bu bağlamda IŞİD’in düşmanı listesine girdi. IŞİD tehlikeli ve ne yapacağı kestirilemeyen bir örgüt. O nedenle endişeliyiz.

Kaynak: Birgun.net