ZEYNEP YÜNCÜLER [email protected]

Bu yıl ocak ayının sonuna doğru, IŞİD’in Kilis’e yönelik başlattığı roketatarlı saldırıları son haftalarda hızlandı. Resmi rakamalara göre, 18 Ocak’tan bu yana Kilis’e IŞİD mevzilerinden 51 roketatar mermisi atıldı. Saldırılarda, toplam 18 kişi hayatını kaybederken, 61 kişi de yaralandı; 21 ev, okul ve hastane gibi yerleşim yerleri yıkıldı. Yaşananların ardından, korku, öfke ve panik halinde yaşayan Kilis halkının yüzde 30’u kent yakınındaki il ve ilçelere göç etmek zorunda kaldı. Şu anda öğrencilerin yüzde 90’ı da okula gidemiyor.

Kilis’in ardından önceki gün de Antep’te de benzer bir saldırı yaşadı. Antep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki IŞİD denetiminde bulunan Suriye’nin Carablus kentindeki bölgeden Türkiye tarafına havan atışı yapıldı. Peki, Kilis ve Antep'te yaşanan son gelişmelerin sebebi ne, süreç ne zaman başladı? Hatay’da Savaşa Karşı Yaşam Hakkı Meclisi ve Hatay Halk Meclisleri’nin Suriye savaşı ve hükümet politikalarının bölgeye etkilerine dair raporların koordinatörü Ali Ergin Demirhan BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Demirhan, söz konusu sürecin başlangıç noktasının 3 Şubat 2016 günü olduğunu söylüyor.

Ne oldu?
“3 Şubat’ta Suriye ordusu, AKP destekli cihatçıların Kilis-Halep arasındaki ana ikmal yolunu kesmişti.”diyor, Demirhan ve o süreci şöyle anlatıyor: “AKP'nin desteklediği, daha doğrusu MİT kanalıyla doğrudan yönlendirdiği ve birlikte çalıştığı cihatçı grupların Suriye içindeki toprak bağlantısı kesilerek, birbiriyle ancak Türkiye üzerinden bağlantı kurabilecek iki cihatçı adası açığa çıkmış oldu. Lazkiye kuzeyindeki cihatçılar da, Aralık'tan itibaren Rus hava kuvvetleri destekli Suriye ordusunun ilerlemesi karşısında Yayladağı sınırından Hatay'a yığılıp Türkiye üzerinden bu iki adacığa yönelmek zorunda kaldı. Biz de birinci raporumuzda Suriye sınırındaki ilçelerde ciddi bir cihatçı görünürlüğü olduğunu, bunun büyük ölçüde iktidar tarafından desteklenen Ahrar'uş Şam ve Nusra'yı kapsadığına, ayrıca sınırlı ölçüde de olsa IŞİD'i de içerdiğini vurgulamış ve Türkiye üzerinden Hatay-Kilis arasında kurulan yeni cihatçı köprüsüne dikkate çekmiş, yeni çatışma ve katliamlara zemin hazırlandığı konusunda uyarı yapmıştık. Kilis'in karşısındaki birinci adacık, Halep'in kuzey kırsalındaki Azez ve Mare kasabalarını ve çevre köyleri kapsıyor. Burası küçük bir bölge ancak Kilis Öncüpınar kapısının karşısındaki Azez kasabası için MİT'in adının karıştığı pek çok kirli operasyonun merkezi olması nedeniyle "MİT'in kalesi" diyebiliriz. Hatay'ın karşısındaki ikinci ada ise İdlib ile, Halep'in cihatçıların kontrolündeki bazı iç ve batı yerleşimlerini kapsıyor.”

Neyin sonucu?
3 Şubat sonrasında ise iki ada arasındaki bağlantıyı kurmak için Hatay Reyhanlı Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı arasında bir cihatçı lojistik hattın açıldığını ifade eden Demirhan “Kilis'i vuran roketler peki neyin sonucu?” sorusunu ise, ‘dört farklı çatışma ekseni’ ile açıklıyor: “IŞİD ile PYD-YPG arasındaki çatışma, IŞİD ile Suriye ordusu arasındaki çatışma, doğrudan AKP güdümündeki Ahrar'uş Şam, Ceyşül Sünnet ve Türkmen grupları gibi cihatçılarla IŞİD arasındaki çatışma, AKP güdümündeki bu gruplarla PYD-YPG arasındaki çatışma. AKP iktidarı Esad'a ve Kürtlere karşı savaş söz konusu olduğunda tercihini IŞİD'i de kapsayacak biçimde tüm cihatçı grupları doğrudan ya da dolaylı olarak desteklemekte buluyor. Örneğin IŞİD elindeki Cerablus söz konusu olduğunda Kürtlerin bu bölgeye girmesindense sınırın IŞİD elinde kalmasını ve IŞİD'in dış dünyaya açılan bu tek soluk borusunun kapanmamasını tercih ediyor. Öte yandan Kilis sınırını Kürtler ya da Esad yerine kendi desteklediği cihatçı gruplarla IŞİD'den almak istiyor. Bunu Mevlüt Çavuşoğlu ve John Kerry görüşmesinde ortaya konan, Türkiye'nin güdümündeki cihatçı gruplar aracılığıyla "IŞİD'e karşı savaş"a katılarak Suriye denklemine yeniden dahil olma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz.Ancak haftalardır Kilis sınırında süren çatışmalarda bu grupların sonuç alamadığını ve IŞİD'in AKP'nin cihatçılarını püskürttüğünü, püskürtürken de AKP eliyle bu savaşın bir parçası haline getirilmiş Kilis'i de hedef aldığını görüyoruz.”
Öte yandan var olan ‘Roketatarlar düştü mü, atıldı mı?’ tartışmalarına ilişkin de Demirhan şöyle diyor: “Mülki amirler roketler buraya doğrudan hedef alarak ya da yanlışlıkla atılmış olabilir derken bir gerçeği itiraf ediyor. O kadar çok silah gönderildi ve o kadar çok çatışma üretildi ki ve bu çatışmalar Kilis'in dibinde bizzat iktidar eliyle tutuşturuldu ki, IŞİD başta olmak üzere Kilis'i bilerek ya da "yanlışlıkla" vurabilecek kompleks bir güç bizzat iktidar eliyle büyümüş oldu.”

Kaynak: Birgun.net