BirGün/Ankara

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım'a bir mektup gönderek, ikili görüşmelerinde dile getirdiği TSK ile ilgili düzenlemeleri için 669 sayılı KHK'nın Anayasa'ya aykırılık taşıdığına yönelik uyarısını yineledi. CHP lideri, "Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılması devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabilir" dedi.

Kılıçdaroğlu, Başkakan Yıldırım'a gönderdiği mektupta, olağanüstü hal ilanın ardından çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili kaygılarını yaptıkları görüşmede paylaştığını anımsattı.

Demokrasilerde devlet temel kurumlarının ortak akıl ve parlamento iradesi ile yapılandırılması gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu'nun mektubu şöyle:

Derin kırılmalar yaratabilir
Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceği düşünülmektedir.

Hukuk açısından sorunlu
Görüldüğü kadarıyla 669 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok önemli bir kurum olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden düzenlenmektedir. Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır. Söz konusu yöntemin hukuk açısından da sorunlu ve Anayasaya aykırı olabileceği yönünde düşünceler taşımaktayız. Bu çerçevede bizden konuya ilişkin olarak talep ettiğiniz bilgi notunu ekte sunuyoruz.

Yeni sorunlara yol açmadan
Karşı karşıya olduğumuz sorunun büyüklüğünü biliyor, bunu yeni sorunlara yol açmadan aşabilmenin ortak çaba ile mümkün olduğu inancımızı koruyoruz.

***

KHK Anayasa'ya aykırı
Kılıçdaroğlu'nun mektubuna eklediği bilgi notunda Anayasa'ya göre olağanüstü hallerde KHK çıkarılabileceğine ve bunların Anayasa'ya aykırılığının ileri sürülememekle birlikte, bu yetkinin sınırsız olmadığına dikkat çekildi.

Bilgi notunda GATA'nın Sağlık Bakanlığı'na bağlanması, askeri liselerin ve harp akademisinin kaldırılması, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gibi köklü değişiklikler içiren 669 sayılı kararnamenin ayrıntılarına yer verildi.

AYM'nin 1991 yılında verdiği iki kararla, "olağanüstü hallerde çıkarılan KHK’lerin hangi sınırlara tabi ve yargısal denetiminin hangi koşullarda olabildiğini açıkladığının" anımsatıldığı bilgi notundaki değerlendirmeler özetle şöyle:

>>Anayasa Mahkemesi içtihadına göre, olağanüstü halin yürürlük süresini aşan düzenlemeler, olağanüstü KHK ile yapılamaz. 669 Sayılı KHK ile Zaman, Konu ve Kapsam Yönünden Yetki Aşılmıştır

>>669 Sayılı KHK bu esaslara uymayan, kanunla düzenlenmesi gereken alanı kalıcı olarak KHK ile düzenleyen, bazı kanunları kalıcı olarak yürürlükten kaldıran, olağanüstü halin süresi ve konusunu aşan nitelikte düzenlemeler içermektedir.

>>Kanunlarla düzenlenen kurumların kalıcı olarak kaldırılması KHK ile düzenlenebilecek konulardan değildir. Bu nedenle düzenleme Anayasaya aykırı olup, Anayasa Mahkemesi içtihatları uyarınca yargısal denetime tabidir.

Kaynak: Birgun.net