SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısı üzerine basına kapalı olarak yapılan grup toplantısında, AKP’nin dokunulmazlık teklifi ile ilgili parti içinde yaşanan görüş ayrılığı konuşuldu. Yaklaşık üç saat süren toplantıda 25’e yakın milletvekili söz aldı.

Alınan bilgiye göre, sakin bir atmosferde geçen toplantıda AKP’nin fezlekesi bulunan milletvekillerine yargılama yolunu açmaya yönelik önerisinin hukuki açmazları üzerinde duruldu. “Bu bir Saray oyunu” değerlendirmesi ile siyasi sakıncalarına işaret edildi.

Arkasında Erdoğan var

CHP’li vekillerin önemli bir bölümü dokunulmazlıkla ilgili önerinin arkasında bulunan Erdoğan’ın “Davutoğlu’nu sistem dışı bırakmak, Meclis’i itibarsızlaştırmak, Güneydoğu ve Kürt sorunu üzerinden başkanlık rejimi inşa etmek” amacıyla hareket ettiğini vurguladı. Söz alan bazı vekiller “Anayasa’ya aykırılığını bile bile bu düzenlemeyi kabul etmek, ‘Anayasa’yı askıya aldım’ diyen zihniyeti meşrulaştırmak olur” uyarısında bulundu.

Fezlekeler patlar

CHP’nin hukukçu milletvekilleri, öneri metnindeki belirsizlikler nedeniyle olası tuzaklara da dikkati çekti. Düzenlemenin TBMM’den geçmesinden sonra Resmi Gazete’de yayımlanıncaya kadar geçecek sürede, yürütülen gizli soruşturmalar nedeniyle fezleke patlaması yaşanabileceği vurgulandı. Düzenlemenin milletvekillerine “savunma hakkı” tanımadığına da dikkat çekildi.

‘Mücadele edeceğiz’

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, milletvekillerini dinledikten sonra yaptığı konuşmada, şunları söylediği öğrenildi: “Hırsızların ve yolsuzluk yapanların yer aldığı bir Meclis olabilir mi? Bu nedenle kürsü dokunulmazlığı hariç, herkesin dokunulmazlığının kaldırılması gerekir. Bakanların ve Başbakanın da dokunulmazlığının kaldırılması lazım. Bizim önerimiz budur. Komisyon çalışmalarında bunu yüksek sesle dile getirip, kamuoyuna anlatacağız. Anayasa Komisyonu’nda yılmadan, kararlılıkla mücadele edeceğiz.”

‘Oy baskısı yapmadım’

Kılıçdaroğlu, şimdiye kadar kimseye kullanacağı oy konusunda baskı yapmadığını belirterek, “Görüşlerinizi benimle ve yetkili kullarda paylaşabilirsiniz. Ben bir strateji izliyorum. Anayasa değişikliği için grup kararı alınamıyor. Vicdanlar özgür, herkes kendi özgür iradesiyle karar verecektir” dedi.

'Daraltıyorsunuz!'

“Erdoğan’ın eline koz vermeyeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu tavrımızla bedel ödemeye hazırız. Karşı taraf bir rest çekti biz de bu resti gördük. Bu değişiklik teklifinin kapsamının genişletilmesini isteyeceğiz. Bugüne karşı ben kimseye ‘şu yönde oy kullanacaksınız’ diye baskı yapmadım. Görüşlerinizi benimle ve yetkili kurullarda paylaşabilirsiniz. Ben bir strateji izliyorum. Ben bu strateji gereği oylamada ‘evet’ oyu vereceğimizi açıkladım. Teklif daha komisyon aşamasında. Genel Kurul’a gelip gelmeyeceği belli değil. Siz de kendi fikrinizi söylüyorsunuz ama benim siyaset alanımı daraltıyorsunuz. Arkadaşlarımızın daha sabırlı olmaları ve Genel Merkezle uyumlu açıklamaları yapmaları gerekir.”

Kaynak: Birgun.net