CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'un su kaynakları arasında bulunan Düzce'deki Melen Çayı'na 200 metre uzaklıkta kurulan katı atık bertaraf tesisine karşı yaklaşık 1.5 aydır eylem yapan köylülerle bir araya geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "Eğer 14- 15 milyon İstanbullu'nun temiz su içmesini istiyorsanız bu olaya müdahale edin" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Ocak'tan bu yana katı atık bertaraf tesisinin girişinde nöbet tutarak eylem yapan Hecinler, Esençam ve Hasanlar köyleri sakinlerini ziyaret etmeki için Düzce'ye geldi. TEM Otoyolu Kaynaşlı Gişeleri'nde partililer tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği tarafından Hecinler Köyü mevkisinde Melen Çayı kenarında yaptırılan, 25 Kasım 2014'te faaliyete geçen katı atık bertaraf tesisinde eylemlerini sürdüren köylüleri ziyaret etti. Köylüler, Çevresel Etki Değerlendirmesi olumlu kararı Sakarya 2'nci Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen, 11 belediyenin çöp dökmeye devam ettiği tesisle ilgili Kılıçdaroğlu'na bilgi verdi.

Kadınların çoğunlukta olduğu köylülerin sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu daha sonra şöyle konuştu:

"Az önce bir kadın arkadaşımız, 'Bir kedi, bir köpek zor duruma düştüğü zaman insanlar seferber olup onu kurtarmaya çalışıyorlar. Biz 3 köyün sakinleri olarak burada çevreye verilen zarardan, kokudan, çocukların hastalıklarından baş edemiyoruz. Ama bizim kedi kadar değerimiz yok' dedi. Çöpün kaldırılması, Melen'in kirlenmemesi ve İSKİ'nin üzerine düşen görevi yapması konusunda talepleri var. Bu talepler en doğal insan hakkı talebidir. Uzun süredir burada köylü kadınların eylem yaptığını biliyordum. Milletvekili arkadaşımız Mahmut Tanal buraya geldi ve bir gece burada kaldı. Bana da, buraya gelip kadınları dinlememiz gerektiğini söyledi. Biz de geldik ve konunun en kadar ciddi oluduğunu gördük."

KADİR TOPBAŞ'A ÇAĞRI


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a çağrıda bulanan Kemal Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

"Eğer 14- 15 milyon İstanbullu'nun temiz su içmesini istiyorsanız bu olaya müdahale edin. Çünkü sizin görevinizde ve yetkinizde. Doğrudan müdahale edin ve bu sorunu çözün. Bu insanların babaları dedeleri burada, mezarları burada. Bu insanları başka bir yere götürmek, ya da burada bu insanları kokuya mahkum ettirmek, bu insanların sağlığıyla oynamak doğru değil. 21'inci yüzyılın Türkiyesine yakışmıyor. Ben buraya dertlerine derman olmaya geldim ve bu rezalet sona erene kadar bunun takipçisi olacağım."

'MEŞRULAŞTIRMAK İSTİYORLAR'


Kılıçdaroğlu, daha sonra katı atık bertaraf tesisini gezdi, incelemelerde bulundu. CHP'li Tanal ve CHP Düzce İl Başkanı Zekeriya Tozan, Kılıçdaroğlu'na tesis hakkında bilgiler verdi. Böylesi bir tesise ilk kez Düzce'de rastladığını belirten Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

"İSKİ yönetmeliğini değiştirip bunu meşrulaştırmak istiyorlar. Böyle bir haber de geldi. Asla bunu kabul etmiyoruz. Asla doğru bir şey değil bu. Bu insanlara saygı duyuluyorsa sorunlarının çözülmesi lazım. Yazık günahtır. Bu insanlar yıllardır buradalar. Bunlar kime zarar verdiler. Tam aksine onlara zarar verdiler."

Bu sırada bir kişi, "Suriyelilere verilen değer bize verilmiyor" diyerek tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, süreci takip edeceklerini ve tesisin kaldırılması için yapılacak masrafı karşılayacaklarını kaydetti.


Kaynak: Birgun.net