AKP'nin hakkında fezleke hazırlanan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki yasa değişikliği teklifi dün AKP, MHP ve tyaklaşık 20 CHP'li milletvekilin oyuyla kabul edildi.

Hürriyet’ten Deniz Zeyrek'in haberine göre, Kılıçdaroğlu, CHP’li vekillerden teklifin referanduma gitmemesi için 20 ‘Evet’ oyu isteyerek milletvekillerine şunları söyledi:

“Kullanacağınız ‘Evet’in anlamı şu: Dokunulmazlık kalkacak. Kalkınca da ben ve başka CHP’liler yargılanacağız. Belki de bir yıldan fazla ceza alacağım ve siyaset yapmamın önü kesilecek. Ancak, AKP’nin ‘referandum’ kumarı, ülkenin geleceğini karartacak sonuçlar yaratacak. Türkiye’nin geleceği için kendi siyasi geleceğimi riske attığımın farkındayım.”

CHP’lilerden edinilen bilgiye göre, Kılıçdaroğlu ve 'evetçi' CHP'liler, 'Evet' oyu vermelerinin gerekçesi olarak şu dört maddeyi sıraladı:

1. İlk tur oylamaları AKP ve MHP’nin desteğiyle ‘Evet’ oylarının 330 altına düşmeyeceğini gösterdi.

2. CHP destek vermese dahi 317 vekili bulunan AKP’yle, 40 sandalyesi bulunan MHP’nin ‘Evet’ oylarıyla 330 aşılacağı aşikar. Bu durum referandumu zorunlu hale getiriyor. Referandum süreci ve tarafların atacağı adımlar, yüksek gerilim hattındaki Türkiye’yi daha sıkıntılı günlere taşıyabilir.

3. AKP, dokunulmazlık referandumuyla ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sistemini içeren bir anayasa değişikliğini aynı anda seçmen karşısına çıkarabilir. MHP’nin de partili cumhurbaşkanlığına destek vermesi durumda, rejim değişikliği aynı safta duracağı dokunulmazlığın kaldırılması referandumunun rüzgârından destek bulabilir.

4. AKP’lilerin de arasında birçok kesim teklifin ‘toptancı bir yaklaşım’ ile ele alındığını, birçok yanlışı bünyesinde barındırdığını ve anayasaya aykırı olduğunu düşünüyor. Bunu teşhir etme amacı hasıl oldu.

Kaynak: Birgun.net