CEREN ERCİH

Kıbrıs’ın güneyinde Trodos dağlarında dört gündür devam eden yangın küçük çaplı siyasi krize yol açtı. Güney Kıbrıs yönetimi, Kuzey’in yardım önerisini reddederken Türkiye’nin yardımını şartlı olarak kabul etti.

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, önceki gün kendisini 3 kez arayan ve ‘Bu ada hepimizin, ciğerimiz yanıyor, birlikte söndürelim, kara ekiplerimiz hazır, Türkiye’de de 3 hava aracı 4 gündür bekliyor’ diyen KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya, ‘Hava araçları olur, ama bir şartla, Türk uçakları bizim belirleyeceğimiz rotaya tabi olacak’ cevabını verdi. Ancak ‘rota şartı’ Ankara’yı kızdırdı. ‘Her tarafı yanıyor, yardım hazırlıyoruz, bir de şart koşuyor’ diye tepki gösteren yetkililer, Mersin ve Antalya’da hazır bekleyen uçakları ‘şimdilik’ göndermeme kararı aldı.



“Ciğerimiz yanıyor”
Demokrat Parti- Ulusal Güçler (DPUG) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş Güney’in tutumunu eleştirdi. BirGün gazetesine konuşan Denktaş “çözüme çok yaklaşıldığının iddia edildiği bir dönemde meydana gelen ve hepimizi üzen bu felaket ortamında bile Rum tarafı Türkiye’nin yardım teklifini siyasi duruşlarından taviz vermeksizin dördüncü günde koşullu kabul etti” diyerek “bir felaket esnasında bile siyasi duruşlarından vazgeçmeyen bu anlayış ile çözüme ulaşılabileceğini iyice düşünmemiz gerekir” şeklinde konuştu. Denktaş şunları söyledi: “Rum tarafının bu uzlaşmaz tutumuna yine her zamanki Türk’e has iyi niyetle yaklaşmalı mıyız? Koşullarına uygun hareket etmeli miyiz? Yardımseverliğimizi ileriki günlerde Rum tarafının suiistimal edeceğinden adım gibi eminim. Bu nedenle uçak ve helikopterin Ercan’da müdahaleye hazır bir şekilde bekletilmesi ve gerçekten yardım istedikleri anda müdahale etmemiz gerektiğine inanıyorum. Böylesi bir ortamda koşul koyarak siyaset yapmaya devam ediliyorsa, karşılığında yapmamız gereken bu olmalıdır. Küçük bir ada üstünde bizimde ciğerimiz yanıyor. Eğer koşullara rağmen yardım yapılacaksa en azından bu koşulların böylesi bir ortamda konulmasının Rum tarafının bize yönelik samimiyetsizliği karşısında her şeye rağmen ve durumun farkında olarak insanlığımızı göstererek bu yardımı yapmalıyız”.

Kıbrıs’ın güneyinde Trodos dağı eteklerinde başlayan ve kontrol altına alınamayan yangında 2 itfaiyeci öldü, 3’ü ağır 6 kişi yaralandı. Yerleşim birimlerinin çok yakınlarına gelen yangında bazı köyler boşaltıldı. 25 kilometrekarenin üzerinde alanın küle döndüğü tahmin ediliyor.

Kaynak: Birgun.net