CEREN ERCİH

Fethullah Gülen Cemaati Kuzey Kıbrıs’ta da terör örgütü listesine alındı. Başbakan Hüseyin Özgürgün önceki gün yapmış olduğu Bakanlar Toplantısı sonrasında Gülen Cemaati’nin faaliyetlerinin duyumlardan ibaret olduğunu, müdahale edilecek ciddi bir istihbarat olmadığını belirtti. Ancak Özgürgün, geçtiğimiz günlerde Gülen yapılanmasının Kıbrıs’ta da olduğunu ve birçok yerin tespit edildiğini ifade etmişti.

Öte yandan Kıbrıs basınında Türkiye Dışişleri Müsteşarı’nın Kıbrıs’ta olduğu ve Gülen yapılanmasına karşı birçok birim ile görüşme yaptığı yer aldı. Yapılan görüşmeler sonrası Kuzey Kıbrıs’ta bulunan Yakın Doğu Üniversitesi (YDU), Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Lefke Avrupa Üniversitesi’ne, Doğu Akdeniz Koleji’ne ve British Academy’e kayyum atanacağı iddia ediliyor. Diğer üniversiteler de incelemeye alınmış durumda.

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Kuzey Kıbrıs’ta Mağusa’daki İskele bölgesinde Mehmetçik Belediyesi’nin çöplüğünde çıkan yangına erken müdahale sonrası yanmaktan kurtarılan Fetullah Gülen kitaplarının ve hard disklerin ele geçirilmesi ile hareketlilik başlamıştı. Bunun üzerine Mağusa kentinde vatandaşların basına ihbarı üzerine Gülen cemaati’ne yakınlığı ile bilinen Rüyam öğrenci yurdunun cemaatçiler tarafından 15 Temmuz gecesi apar topar boşaltıldığı öğrenildi. Kuzey Kıbrıs Din İşleri Müşaviri İbrahim Duman da Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinmekte ve Türkiye Elçiliği’nde aldığı yardım paraları ile Mağusa’ya yurtlar yaptırıyordu. Duman önceki gün Mısır’a kaçmaya çalışırken yakalandı. Kıbrıs’ta 150’yi aşkın Gülen Cemaati’nin evi olduğu bu evlerde dini eğitimler verildiği ve bazı imamların da bu yurt ve evlerde dini eğitime katkı verdiği bilinmekteydi. Bunun üzerine Din Görevlileri Sendika Başkanı Süleyman Çakır, Fethullahçı düşünce tarzına sempati duyan imam ve müezzinlerin olduğunu ancak onların bu yapılanma içinde olmadığını belirtti.

Sosyal medya da deşifre ekibi
Birçok iş adamının desteği ile kurulan öğrenci yurtlarının var olduğunu ve yatırım, istihbarat ağının Kuzey Kıbrıs’ta olduğunu iddia eden sosyal medyadaki Fuat Avni (Kıbrıs Deşifre Ekibi) ise Gülen Cemaati’nin Kıbrıs ayağını deşifre etmeye başladı. Gülen Cemaati’nin işlem merkezinin Kıbrıs olduğunu ileri süren Fuat Avni (Kıbrıs Deşifre Ekibi), bu merkezin Kıbrıs’ın güneyinde Baf’ta ve kuzeyinde YDÜ kampüsünde olduğunu iddia etti. Fethullah Gülen kitaplarının yakılmasının ardından Fuat Avni (Kıbrıs Deşifre Ekibi) şu paylaşımda bulundu:

“KKTC Polis Genel Müdürlüğü yerlerini ben söyleyeyim siz kontrol edin! Girne Bölgesi Terminal Karşısı Sarı Bina ‘Cemaat Binası’ , Lefkoşa Opel arkası Farz Binası, Girne Anadolu Otel Karşısı Farz binası.. Bu binaları araştırın demiştik. Fakat polisimiz bizim bu yazılarımızı pek kaale almadı! ‘Korkmayın’... Sizi Görevinizin başına çağırıyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net