Diren Deniz Sarı

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası ilan edilen OHAL nedeni ile çıkarılan KHK'lere dayanarak belediye bünyesinde kurulan AKOM, sivil savunma bürosu ve arama kurtarma birliğinde açığa alınan personeller İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gündemine taşındı.

Açığa almaların gerekçesi nedir?

İBB Başkanlığı'nın yanıtlaması istemiyle CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Meclis Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü tarafından hazırlanan 5 maddelik soru önergesinde, 'FETÖ/PDY örgütüyle hiçbir ilişkisi bulunmayan, siyasi görüş ve mücadele alanları farklı olduğu bilinen' KESK (TÜM BEL SEN) üyesi personellerin hangi gerekçeyle açığa alındığı ve çıkarılma nedenleri soruldu.

Sendika üyesi personellerin yaşadığı mağduriyetin de vurgulandığı önergede İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanlığı'na şu sorular yöneltildi:

1- Söz konusu darbe girişimi gecesi belediyemizde darbecilerle işbirliği yaptığı, halen cezaevinde tutuklu bulunduğu bilinen, 'Sivil Savunma Sekreteri' olarak çalıştığı ve Başkan Kadir Tobaş'ın ifadesiyle 'Bizi arkamızdan bıçaklayan hain' olarak nitelenen şahsın emrine verilen, sadece o birimde çalıştıkları için mi, darbeci yaftası- terör yaftası ile lekelenip işlerine son verildi, yoksa hukuki olarak darbeye katılmış, ya da belgeli olarak destek verdikleri için mi işlerine son verildi?

2- Devlet memuru statüsünde bulunmayan 78 yaşlarındaki insan (Mehmet Tunç) hangi mevzuata dayanılarak görevlendirilmiş ve emrine bir çoğu başka birimlerden sürgün edilerek 96 personel verilmiştir?

3- İş kanununu 25. maddesinin ilgili fıkralarında geçen genel ahlak kurallarına aykırı hareket edilerek işçi ve sözleşmeli personelin işine son verilmiştir. Devlet memurlarına uygulanan 657 sayılı DMK'nin 137. maddesinde geçen tedbir açığa alma yolu iş kanununda geçmemektedir. Dolayısı ile bu insanlara uygulanan işlemler tamamen usule de aykırıdır. Bu hak ve hukuksuz iş ve işlemlerdir. Bu sorunun ivedilikle açığa çıkarılması, mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyoruz.

4- Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'Mehmet Tunç Sivil Savunma Sekreterim'di' diyor, Sivil Savunma Sekreterliği, İBB Başkanlık oluruyla 05.08.2009 tarihinde 5902 sayılı kanuna dayanılarak lağvedildikten sonra, hangi irade, neye dayanarak, yasal olmayan bir görevde bu şahıs istihdam edilmiştir?

5- 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası dağıtıldığı-kapatıldığı söylenen Sivil Savunma Sekreterliği tekrar açılıp görevlendirme yapılacak mı?

Kaynak: Birgun.net