BURAK ABATAY
@abatayburak

Kanun Hükmünde Kararname ile Kocaeli Üniversitesi’ndeki görevine son verilen akademisyenlerden Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu BirGün’e konuştu. Lordoğlu ‘Kendi suçlarını gizlemek için bizi attılar açıklamasında bulundu.

Kocaeli Üniversitesi’nde “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı barış bildirisinin de imzacısı olan 19 akademisyen görevlerinden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan akademisyen Kuvvet Lordoğlu görevden uzaklaştırma nedenleri hakkında BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Barış bildirisi için ‘Pişman mısınız?’

Gerekçenin kendilerine sunulmamasına rağmen imzalanılan barış bildirisiyle alakalı görevden atıldıklarını söyleyen Lordoğlu, “Asıl mesele bunu bize bildirip bildirmemeleri değil. Başka bir rezillik var. Barış bildirisine imza atan akademisyenler olarak 24 Şubat’ta soruşturmaya çağrıldık. ‘Pişman mısınız?’ diye soruldu. Soruşturma heyeti, üniversitenin senato üyeleriydi aynı zamanda. Soruşturma heyetine ‘Siz tarafsınız ve soru soramazsınız’ diyerek itiraz ettik” ifadelerinin ardından şöyle devam etti: “Birkaç itiraz noktamız daha vardı. Aradan altı ay geçti ve darbe oldu. 23 Ağustos’ta bizi bir yazıyla tekrar davet ettiler. İtirazlarımız kısmen haklı bulundu. 672 sayılı KHK, 15 Ağustos’ta hazırlanmış. Rektörlük bundan elbette ki haberdardı. Oysaki ondan bir hafta önce disiplin kurulunda görüşülmüş ve FETÖ’nün içinde olan akademisyen olarak YÖK’e bildirilmiş. 1 Eylül itibariyle de ihraç edildik.”

Akademisyenlerin görevlerine iade edilip edilmeyecekleri ile ilgili olarak Lordoğlu net konuştu ve “Geri döneceğiz. Geri dönmek için bütün hukuki yolları bayram sonrası başlatacağız. Türkiye’de hukuk ne yazık ki yok belki ama AİHM yolu var. Bu davayı kabul edeceklerini düşünüyorum. İç ve dış hukuk yollarını deneyeceğiz” dedi.

Lordoğlu, “Savaşın durması için bir metne imza atmamızdan dolayı kamu görevinden ihraç edilmek çok çirkin” dedi ve ekledi: “Ankara’da, Adıyaman’da, Niğde’de, İTÜ’de ve Kocaeli Üniversitesi’nde görevden uzaklaştırılan 44 akademisyeniz. Bu 44 akademisyenin 19’u Kocaeli Üniversitesi’nden. Barış için akademisyenler grubunu bizler ileri götürüyoruz. Sıkı bir haberleşme ağımız var. Bu mücadeleyi sürdürmeye çalışıyoruz.”

Rektörün FETÖ’cü bağlantılarındandolayı bunu yaptılar

15 Ocak’ta da ilk gözaltıların Kocaeli’nde olduğunu hatırlatan Lordoğlu, akademisyenlerin işten el çektirmelerinin de Kocaeli Üniversitesi’nde olmasının tesadüf olmadığını belirtti. Lordoğlu, “Kentte büyük bir FETÖ örgütlenmesi mi var da bizi yem olarak öne sürüyorlar? Bunu bilemiyorum. Bunların üst üste gelmesi bizleri kuşku içerisine sokuyor. Kocaeli Üniversitesi rektörünün de böyle bir bağlantısı olduğu için böyle bir uygulamaya gittiler diye düşünüyorum. Hatta asıl FETÖ’cü olarak bilinen hocalar açığa alınmadı. Kendilerini korumaları açısından bizleri öne sürdüler diye düşünüyoruz. Muhalif tarafımızdan dolayı kolay lokma olarak görüldük” dedi.

Kaynak: Birgun.net