HABER MERKEZİ

- Sosyal-İş Sendikası'nın uzun yıllardır Metro Grosmarket işçileri adına başarılı toplu sözleşmelere imza attığı biliniyor. Son dönem yaşanan süreci biraz anlatır mısınız?

Sendikamız Sosyal-İş 11 yıldır Metro Grosmarketlerde örgütlü durumda ve bu 11 yılda 5 dönem toplu iş sözleşmesi imzaladı. Bu toplu iş sözleşmeleriyle önemli kazanımlar elde edildi. Üyelerimizin hakları önemli ölçüde geliştirildi. Metro Grosmarketlerle sendikamız arasında bağıtlı sözleşmelerin, sektördeki en iyi sözleşme olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Metro Grossmarket’te grev

İşverenle sendikamız arasında süren 6. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri ise 31 Mart'ta başladı. İşverenle toplamda 8 görüşme gerçekleştirdik ve bu görüşmelerde daha çok idari haklara yönelik 41 maddede uzlaşma sağladık. Ancak parasal haklarla ilgili maddelerde ne yazık ki uzlaşma sağlayamadık.

- Anlaşmazlık yaşanılan konuları biraz açar mısınız?

Metro işverenliğiyle imzaladığımız tüm toplu sözleşmelerde yer alan yılda 4 ikramiye hakkımız mevcut. 11 yıldır var olan, tüm sözleşmelerimizde yer alan bu hakkımız, 6. Dönem TİS görüşmeleri sırasında işveren tarafından kabul görmedi. İşveren, ikramiyelerin 2015 yılındaki ücretlere giydirilmesi, böylelikle yılda 16 aylık olan ücret tutarının aylık ücretlere dağıtılarak 12'ye bölünmesi teklifinde bulundu. Ancak bunu 2015 yılındaki ücretler üzerinden yapılmasını istedi.

Kazanılmış haklarımızı geriye götürecek olan, hem ikramiyeleri ortadan kaldıran hem de ücretleri asgari ücret seviyesine çekmeyi amaçlayan bu öneri, bizim açımızdan kabul edilemezdi. 11 yıllık hakkımızın elimizden alınması ne kadar adaletli olabilir ki? Bizce çok makul olan, senelerdir mevcut bulunan bu hakkımızı korumak istiyoruz. Tüm "suçumuz" bu(!)

- Grev aşamasına nasıl gelindi?

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'na göre izlemek zorunda olduğumuz bir süreç var. Yasaya göre toplu iş sözleşmeleri 60 gün sürer. 60 gün sonunda anlaşma sağlanamazsa arabulucu süreci başlar. Buradan da anlaşma çıkmazsa, yine 60 günlük bir süreç başlar. İşte bu süreç içerisinde grev kararı almak, anlaşma yine gerçekleşmediği takdirde grevi uygulamak durumuyla karşı karşıyayız.

Yukarıda belirttiğim hususlarda yaşanan anlaşmazlık sonucu ilk 60 günlük süre dolmuştu. Ardından arabulucu atandı. Fakat makul taleplerimiz, arabulucu sürecinde de karşılanmadı. Dolayısıyla grev kararı almamız gereken aşamaya geldik.

Sendikamızın makul taleplerinin karşılanmaması, kazanılmış haklarımızın geri alınmak istenmesi nedeniyle, yasal sürelerin de dolmasından ötürü grev kararını ilan ettik.

- Bundan sonra ne olacak?

Yasa gereği grev kararı ilanını gerçekleştirdik. Bu süreçte işverenle görüşmelerimizi sürdürmek, anlaşma zemini bulmak için çaba harcayacağız. Ancak çabalarımız karşılık bulmazsa, ilerleyen süreçte belirleyeceğimiz bir tarihte grevi uygulamaya koyacağız.

Her fırsatta belirttiğimiz gibi, kazanılmış haklarımıza saygı gösterilen, gayet makul olan taleplerimizi gözeten teklifleri her an müzakere etmeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Buradan sizin aracılığınızla Metro işverenliğine tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. "11 senelik kazanılmış hakkımıza saygı gösterin. Gelin iş barışını ve çalışma huzurunu bozmadan, işçilerin kazanılmış hakkına, ekmeğine dokunmadan bu işi çözelim" diyorum.

Kaynak: Birgun.net