AKP Hükümeti, elektrik dağıtım şirketlerinin kâr marjını düşünerek, “kayıp-kaçak bedelini” yasa ile halkın sırtına yükledi. EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, halkın cezalandırıldığını belirterek, faturaların en az yüzde 20 artacağı uyarısında bulundu. Yeşil, “Şirketler açıkça bu yasa ile korunuyor. Özellikle 110 vekil toplanıp yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmelidir” çağrısında bulundu.

Sermayenin yoksul halk üzerindeki mutlak egemenliği olarak değerlendirilen neo-liberal politikalar AKP Hükümeti döneminde taviz verilmeden uygulandı. Söz konusu politikaların önemli ayağını ise özelleştirmeler oluşturdu. Neo-liberalizmin temel hedefleri arasında yer alan “devletin küçültülmesi” yolunu açan özelleştirme politikasının uygulandığı yerlerden biri de elektrik dağıtım piyasası oldu. AKP döneminde elektrik dağıtımı 21 bölgeye bölündü. Bu bölgeler ihalelerle özel şirketlere verildi.

KAYIP-KAÇAK SORUNU!

AKP iktidarı, bu yolla elektriğin daha da ucuzlayacağı vaadinde bulundu. “Ucuz elektrik” vaadi, elektrik dağıtımı sırasında kaybolan enerjinin yani “kayıp-kaçak” sorununun şirketler tarafından çözüleceği savıyla ortaya atılmıştı. Ancak aradan geçen onca zaman sonra şirketler bu sorunu çözemedi ve kâr marjlarını düşünerek “kayıp-kaçak” bedelini faturalara yansıtarak tüketicilere yansıtmaya başladı. Bu karşı dava açan yurttaşların haklılığını Yargıtay, 2014 yılında aldığı bir kararda, “Elektrik enerjisinin nakli sırasındaki kayıpla başka kişiler tarafından hırsızlanarak kullanılan elektrik bedellerinin, kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır” şeklinde özetlemişti.

Ancak gelinen aşamada şirketler kayıp-kaçak bedelini tüketicilerin ödemesi için yasa talep etti. Sermayenin temsilliğini yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Enerji Bakanı Berat Berat Albayrak ise, şirketlerin talep ettiği “Elektrik Piyasası Kanun Teklifi”ni Meclise sundu. Yasa, AKP'li vekillerin oylarıyla Meclisten geçerken, tüketicinin elektrik faturası da arttı. Yasayla, açılan davalarda tüketici hakem heyetleri ile mahkemelerin yetkisi, bu bedellerin, kurumun düzenleyici işlemlerine uygunluğunun denetimi ile sınırlı olacak.

HALK CEZALANDIRILIYOR

Kayıp-kaçak bedelinin tüketicinin sırtına yüklenmemesi için yıllardır hukuki mücadele veren örgütlerin başında Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) geliyor. EMO Genel Başkanı Hüseyin Yeşil, yasanın Meclisten geçmesine, “Kayıp-kaçak bedelini faturalara eklenerek halk cezalandırılıyor. 2010 yılından bu yana 33 milyar para çektiler. Bu paralar halka tekrar ödenmeyecek. Bu bedeli şirketler kendilerinin kapatması gerekiyordu. Şirketler dağıtım ihalelerini aldıklarında kayıp-kaçak oranını düşüreceğiz dediler. Ama şimdi 'Bu bize yük alın' dediler” şeklinde tepki gösterdi.

Yasanın Türkiye'de politik gerilimin ve çatışma ortamının hat safhada olduğu bir zamanda Meclisten geçirildiğini belirten Yeşil, “Artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki bu yasaların bile anlamı kalmıyor. Sarayın iki dudağının arasında her şey. Şirket bunu istedi, yasa acilen çıktı!” dedi.

‘YASA AYM'YE GÖTÜRÜLMELİ’

Meclisteki muhalefet partilerine de çağrıda bulunan Yeşil, “Biz sadece yönetmeliklere dava açabiliyoruz. Bir sınıf, şirketler açıkça bu yasa ile korunuyor. Özellikle 110 vekil toplanıp yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmelidir. Bizim açık çağrımız budur” diye konuştu.

FATURALAR YÜZDE 20 ARTIYOR

Yeşil, yasayla birlikte tüketicinin birçok hakkının elinden alındığına belirtti ve “Bütün faturalar yüzde 20 oranında artacak. Mahkemelerin tüketicilerden yana kararları hiçe sayılacak. Biz ise halkı bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi. (EVRENSEL/D)

Kaynak: Birgun.net