Üst üste binen acıların toplamı 600 hafta. Galatasaray Meydanı’nda sadece Cumartesi Anneleri yok. Gezi Direnişi’nde polis tarafından öldürülen Berkin’in anne babası Gülsüm ve Sami Elvan’dan Suruç ve Ankara Katliamı ailelerine kadar pek çok yakınını yitirmiş mağdur alanda… Fotoğraflar… Tahir Elçi gülümsüyor.

Kayıp yakınları yıllardır, ısrarla ve inatla çocukları için mezar istiyor. Ancak savaşları bununla sınırlı değil. Evlatlarını kaybedenlerin bulunup yargılanması en büyük talepleri arasında. Yeni kurbanların ortaya çıkmamasının yolu da bu. Tüm yollar, talepler ve dilekler tek şeyle kesişiyor: Barış!

‘Sakın vazgeçme’

Cumartesi Anneleri, Türkiye’nin en uzun süreli eyleminde bir kez daha ‘acıların kardeşliğinde’ bir araya geliyor.

Eyleme; Edirne’den Kars’a kadar olan geniş bir bölgeden ses veriliyor. Cumartesi Anneleri’ne Kolombiya, Kanada, Almanya, Amerika, İsviçre ve Fransa gibi dünyanın çeşitli ülkelerinden de destek veriliyor.

Daha önce Galatasaray Meydanı’nda 4 kez ‘kayıp yakınlarıyla’ buluşan Arjantinli Plaza Mayo Anneleri de Buenos Aires’ten mesaj yolluyor:

“Kaybedilen tek mücadele, vazgeçilen mücadeledir!”

‘Erdoğan sözünü tutmadı’

Galatasaray Meydanı, annelerin konuşmalarına alışık. 1980 yılında kaybedilen Hayrettin Elmas’ın annesi Elmas Eren’i dinliyor:

“36 yıl oldu, gözyaşlarım kurudu. Erdoğan, ‘Haziran geçsin, çocuklarınızı bulacağım’ dedi. Kaç haziran geçti? Yılmadım, ayaktayım. Bizim çocuklarımız, kimseyi öldürmedi, hırsızlık yapmadı. Bizler çok şey istemiyoruz. Onların kemiklerini bulsunlar yeter.”

‘Böyle giderse 600 hafta daha otururuz’

Galatasaray’ın kuralları var. Sessizlik şart… 21 yıldır meydanı terk etmeyen Hasan Ocak’ın annesi Emine Ocak bu sessizliğe anlatıyor:

“Ben sadece Hasan için değil diğer çocuklar için de buradayım. Çocuklar ölmesin. Evlatlar, yetim, öksüz kalmasın.”

1995 yılında tek çocuğu Murat’ı kendi elleriyle karakola teslim edip bir daha ondan haber alamayan Hanife Yıldız derinden bir sitem ediyor: “Adaletsizlik hiç bitmedi, sürüyor. Böyle giderse 600 hafta daha burada, bu meydanda otururuz.”

Vefa...

“Dünyanın dört bir yanındaki ‘evladı kaybedilmiş’ annelerin acılarını paylaşıyoruz” diyen Yıldız, vefasını gösteriyor: “Vicdan sahiplerine ve kar kış demeden daima yanımızda olan basın emekçilerine teşekkürü bir borç biliriz.”

Üç kuşak bir arada

Cumartesi anneleri 600. haftasında… Üç kuşak süren bir mücadele… Anneler, çocuklar ve torunlar…

İkinci kuşak Besna Tosun anlatıyor:

“Bugün bu kadar kalabalık olması çok önemli. Keşke ilk günden beri yüz binler bu meydana akın etseydi. O zaman hâlâ yenileri eklenen acılara kimse cüret bile edemezdi. Bu yüzden hepimiz suçluyuz biraz. Keşke daha çok konuşabilseydik, sesimiz çıkarabilseydik. Sessizlik hâkim olmasaydı. Bugün 90’lardan daha beterini yaşıyoruz. Ancak üçüncü kuşağı da biz büyütüyoruz. Bu direnişi sürdürmek onur. Yılmadık, korkmuyoruz. Zaten korkması gerekenler biz değil şehirleri yıkan, anne karnındaki çocukları öldüren, bodrumlarda insanları yakanlar.”

Hesap verecekler

Berivan Yurtseven ise üçüncü kuşak bir kayıp yakını. Dedesi Abdülkadir Yurtseven’i ve kuşaktan kuşağa geçen acıları anlatıyor:

“73 yaşındaki dedemin Kürt olmaktan başka bir suçu yoktu. Yürüme zorluğu çekiyordu. Aldılar, götürdüler, bir daha geri gelmedi. Davası beraat ile sonuçlandı. Zaten tüm davalar aynı şekilde bitti. Onları kaybedenler hesap verene kadar Galatasaray Meydanı’nda olacağız.”

Talep aynı

Eylemde basın açıklaması İHD’li kayıp Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya tarafından okunuyor. Taleplerde değişen bir şey yok, aynı:

“Gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklarsın. Onları kaybedenler yargılansın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin. 600 haftadır bunun mücadelesini veriyoruz. Ancak kayıpların bulunması ve kaybedenlerin ortaya çıkarılması için hiçbir siyasi irade gösterilmiyor.”

***

Güneş’ten annelere destek

Galatasaray Meydanı kalabalık günlerinden birini yaşıyor. Suruç’ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD saldırısından ağır yaralı olarak kurtulan ve bacaklarını kullanamayan Güneş Erzurumluoğlu da Cumartesi Anneleri’nin toplantısına katılanlar arasında. Yürüyebilmek için maddi destek bekleyen Güneş, “Gelmem zor oldu. Ancak burada olmaktan mutluyum. Hayatı birlikte inşa etmek için umudumu hiç kaybetmedim” diyor.

***

Katledilen Elçi de anıldı

CumartEsi Anneleri, Türkiye’nin en uzun soluklu sivil itaatsizlik eyleminde geçen yıl katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi de unutmuyor. “Vicdan, ortak acılar, talepler” buluşmasının 600’üncüsünde anneler kendilerini asla yalnız bırakmayan ve onlara avukatlık yapan Elçi’yi de unutmuyor.

Vekiller de meydandaydı

Cumartesi Anneleri ile birlikte olanlar arasında, eylemi başından yalnız bırakmayan CHP vekili Sezgin Tanrıkulu da bulunuyor. CHP’li Ali Şeker’in yanı sıra HDP’li Hüda Kaya, Pervin Buldan ve KESK Başkanı Lami Özgen de destek veriyor.

Kaynak: Birgun.net