Ankara Garı'ndaki 10 Ekim barış mitingi öncesi yaşanan canlı bomba katliamı ile ilgili müfettiş raporunda Emniyet'in mitingte yaşanacak olası bir canlı bomba saldırısı için öncelikle kendi personelini uyardığı, ancak mitinge katılanlara karşı dışardan yapılabilecek saldırı risklerinin değerlendirilmediği ortaya çıktı.

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, Ankara Garı'ndaki 10 Ekim barış mitingi öncesi yaşanan canlı bomba katliamı ile ilgili müfettiş raporunda Emniyet'in mitingte yaşanacak olası bir canlı bomba saldırısı için kendi personelini uyardığı, ancak mitinge katılanlara karşı dışardan yapılabilecek saldırı risklerinin değerlendirilmediği ortaya çıktı.

Milliyet'ten Türker Karapınar ise o raporlara ulaştı. Raporlara göre, Ankara TEM Şube Müdürlüğü C Büro Amiri H.Ö.G. IŞİD’in eylem yapacağı yönündeki istihbarat belgesini diğer birimlere göndermedi. Büro amiri H.Ö.G. ifadesinde, istihbaratın diğer birimlerle paylaşılmamasını, aynı içerikte 1.5 ay içerisinde 11 adet benzer içerikte tamim yapılması ve Ankara’ya dair bilginin bulunmamasına bağladı. Soruşturma sonucu düzenlenen raporda, olayda ihmali görülen personel hakkında soruşturma izni verilmesi teklif edilirken, Ankara Valiliği’nin izin vermemesi üzerine personel hakkında başlatılan soruşturma sonucu takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik verilen dosyanın ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

Saldırıdan 26 gün önce

TEM Daire Başkanlığı, saldırıdan 26 gün önce IŞİD’İn Türkiye’ye yönelik uluslararası ses getirecek çapta sansasyonel eylem arayışında olabileceğine yönelik istihbarat bilgisini, Ankara ve 47 ilin TEM Şube Müdürlükleri’yle paylaştı. Ankara TEM Şube Müdürlüğü C Büro Amiri H.Ö.G. müfettişler tarafından bu istihbarat bilgisini Ankara geneli paylaşmamakla suçlandı. Müfettişlere 1 Şubat 2016’da dört sayfa yazılı ifade veren H.Ö.G. şunları söyledi: “Ben bu yazıyı alarak geçmiş tarihlerde buna benzer yazılar gelip gelmediğini ve ne tür işlemler yaptığımızı araştırdım. Bahse konu yazı ile benzer içerikli, DEAŞ terör örgütünün insanların yoğun olduğu yerlerde eylem arayışında olduğunu belirtir yazılarla ilgili son 1,5 ay içerisinde il geneline toplam 11 adet tamim yapıldığını, son tamimin de bahse konu yazı gelmeden 4 gün önce yapıldığını tespit ettim. Bahse konu yazı içeriğinde somut olarak ilimizin hedef alındığına dair bir bilginin bulunmaması, aynı içerikli yazılarla ilgili kısa süre önce tamimin yapılmış olması, il geneli personele gönderilen aynı içerikli yazıların personel üzerinde ‘yine mi eylem ikaz yazısı. Hep aynı yazıyı gönderiyorlar’ şeklinde oluşturduğu olumsuz psikolojik etki ve evrakın gereksiz yere ifşa olmasına (basında çıkma vb.) fırsat verilebileceği hususlarını birlikte düşünerek yazı ile ilgili olarak büro personelini bilgilendirmenin yeterli olacağını düşündüm. Bu yazıyı il geneli tamim yaptırmadım. ''

Ünlü isimlerden bombalı saldırıya tepki!

Dosyada Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’nden Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne gönderilen saldırı gününe ilişkin telsiz muhabere kayıtları da ilk kez ortaya çıktı. Telsiz konuşmalarından, bombaların önce Büyükşehir Belediyesi önünde patladığı, ardından saldırının Tren Garı önünde gerçekleştiği, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu gibi konuşmalar geçiyor.

Kaynak: Birgun.net