İspanya’dan tam bağımsızlığı savunan sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla Barcelona’nın da aralarında olduğu beş ayrı kentte düzenlenen gösterilere on binlerce kişi katıldı. Guardian’ın haberine göre eyleme katılan Katalanlar ‘İspanya’dan ayrılıp kendi yönetimlerini kurmak’ istiyorlar. Eyleme katılanlar ‘Katalan Cumhuriyeti. Hazır’ sloganlarıyla yürüdüler.

Evrensel'in haberine göre, eyleme katılanlar, yerel iktidardaki ‘Evet için Birlik (Junts pel Si) hükümetinden önümüzdeki yıl için vadettiği referandum sözünü tutmasını istedi. Euronews’in haberine göre Özerk Katalonya Bölgesinin Başkanı Carles Puigdemont da Salt kentindeki gösteriye katıldı.

BAĞIMSIZLIK İSTEYENLERİN ORANI YÜZDE 47.7

Katalonya’daki CEO adlı araştırma merkezinin haziran ayında yayımladığı ankette, Katalonya’da bağımsızlık isteyenlerin oranı yüzde 47.7, karşıtları ise yüzde 42.4 çıkmıştı. İspanya’da 20 Aralık 2015 ve 26 Haziran’daki 2 genel seçimin ardından halen yeni hükümetin kurulamamış olması da Katalonya meselesinin çözümü için ciddi sorun olarak gösteriliyor.

‘1 YIL İÇİNDE REFERANDUM’

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin ayrılma talebiyle başlattığı bağımsızlık yanlısı girişimler 5. yılını doldurdu. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, 1 yıl içinde bağımsızlık yanlısı referandum yapılacağını vaadetti ve 28 Eylül’de Madrid hükümetine bir teklif sunacağını açıkladı.

Kaynak: Birgun.net