İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimi, bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında "Katalonya Cumhuriyeti vatandaşları" için kimlik kartı hazırlığına başladı.

İspanya hükümetinin ve Anayasa Mahkemesi'nin, Katalonya'da son 5 yıldır öne çıkan bağımsızlık yanlısı girişimlerin tümüne karşı gelip, engellemesine rağmenKatalonya özerk yönetim hükümeti bağımsızlık yönünde adım atmaya devam ediyor.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un bağımsızlık girişimlerinde yol haritasını belirlemesi amacıyla mart ayında kurduğu "Institut d'Estudis de l'Autogovern" adlı kurumun, "gelecekteki Katalonya Cumhuriyetivatandaşları" için kimlik kartı hazırlığı içinde olduğu bildirildi.

Katalonya'nın saygın gazetelerinden La Vanguardia'nın, Katalonya özerk yönetimi kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, yeni kimlik kartları için 9 milyon avroluk bütçe ayrıldığı iddia edildi. Aynı kaynaklar, kimlik kartı girişimini "Buradaki arzu, yeni Katalan vatandaşlarına sosyal haklarının tanındığı mesajını vermek" diye değerlendirdi.

Katalonya kimlik kartlarını alacak olan kişilere İspanya vatandaşlığından çıkma zorunluluğu getirilmeyeceği vurgulanırken, bu kimlik kartlarının ilk aşamada "mevcut durumda İspanya vatandaşı olup, Katalonya'da doğan veya yaşayanlar ile annesi ya da babası Katalan olanlara verileceği, ikinci aşamada İspanya'daki son ikameti Katalonya'da olup daha sonra yurt dışına gidenleri kapsayacağı" ileri sürüldü.

Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu, "Katalonya Cumhuriyeti" adıyla yeni bir devlet kurma girişimleri kapsamında kendi Maliye, Sosyal Güvenlik ve Adalet Konseyi gibi resmi kurumlarını oluşturma kararı alsa da Anayasa Mahkemesi'nin iptallerinden dolayı meşru olarak hiçbir adım atamıyor.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, Katalan Ulusal Günü'nün (La Diada) kutlandığı 11 Eylül'de yaptığı açıklamalarda, göreve geldikten sonra bağımsızlık yanlısı bir referandum için belirledikleri 18 aylık takvimin geçerli olmaya devam ettiğini savunup, İspanya devletinden ayrılma çalışmalarının tamamlanıp, 2017 Temmuz ayı sonunda Katalonya'da yeniden seçimlere gitmeyi planladıklarını söylemişti.

Kaynak: Birgun.net