Antalya'nın Kaş ilçesini betona boğacak olan 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı'na mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Kaş Turizm Tanıtma Derneği ve Kaşlı yurttaşlardan oluşan 31 kişinin açtığı davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Kaş'ın yeni Çevre Düzeni Planı'nı hukuka aykırı bularak yürütmesini durdurdu. Planın iptali için açılan davanın avukatı Tuncay Koç, "Doğal ve tarihi güzelliğiyle öne çıkan Kaş'ı korumak, hem yerel belediyenin hem Büyükşehir Belediyesinin ve genel olarak idarenin temel yükümlülüğü olmalıdır" dedi.

KAŞ ÇEVRE DÜZENİ PLANINA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

İleri'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, Antalya'nın gözde turizm merkezlerinden biri olan Kaş için Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı 1/25 binlik Çevre Düzeni Planı, doğal sit alanı konumundaki Çukurbağ Yarımadası’nın bir bölümüyle, Limanağzı ve Gökseki mahallelerini turizm amaçlı yapılaşmaya açtığı eleştirisiyle turizmcilerin ve yerel halkın tepkisine neden olmuştu. 7 bin nufuzlu ilçeye, 40 bin kişilik nüfus projeksiyonuna göre imar planı öneren planı yargıya taşıyan Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği ile 21 yurttaşın açtığı davayı gören Antalya 4. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz Mart ayında yerinde inceleme yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı rapora dayanarak aldığı kararla, planın yürütmesini durdurdu.

BU PLAN UYGULANIRSA KORUNAN ALANLAR TAHRİP OLACAK

Mahkemenin oybirliği ile aldığı kararda, önemli bölümü doğal sit alanı, orman ya da Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olan alanlara yönelik koruma ilkelerine uygun plan kararları üretilmediğine dikkat çekilerek, çevre düzeni planında 40 bin kişilik nüfus kitlesinin yerleşimine olanak tanınmasının korunan alanları tahrip edeceği kaydedildi. Dava konusu planda, şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve imar mevzuatına uyulmadığı kanaatine varıldığı belirtilen mahkeme kararında, davalı idarenin bilirkişi raporuna yaptığı itirazın da yerinde görülmediği kaydedilerek; "Dava konusu işlemin çevre düzeni planına ilişkin olması, uygulanması durumunda devamı planlar ve işlemlerle birlikte yapılanmalara neden olunabileceği dikkate alındığında, telafisi güç veya imkansız zararlara neden olacaktır" denilerek planın yürütmesinin durduruldu.

AV. TUNCAY KOÇ: 'KAŞ'I KORUMAK BELEDİYELER VE İDARENİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ'

Planın iptalini isteyen davacıların avukatı Tuncay Koç, mahkemenin kararının ardından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"9 bin nüfuslu Kaş'a 2025 yılı için 38 bin nüfus öngören, SİT alanı olan Limanağzı ve Çukurbağ İncebel mevkiini turizme ve yapılaşmaya açan, üst ölçekli planla uyumsuzluklar gösteren bu plan için verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı sevindiricidir. Aynı plana ilişkin açılmış bir dava da Danıştay'da sürmektedir. Çünkü Antalya Büyükşehir Beledieysi, esas planda bir kaç küçük değişiklik yaparak tekrar askıya çıkmıştı. Bu davadada benzer karar önümüzdeki süreçte verilecektir. Doğal ve tarihi güzelliğiyle öne çıkan Kaş'ı korumak hem yerel belediyenin hem Büyükşehir Belediyesinin ve genel olarak idarenin temel yükümlülüğü olmalıdır. OHAL içinden geçtiğimiz bu günlerde hukuk ve evrensel ilkeler hepimizin ihtiyacıdır."

'BELEDİYE RANT ANLAYIŞINDAN VAZGEÇMELİ'

Kaş Belediyesi'nin ilçedeki küçük plajları koruma mantığıyla değil kısa yoldan rant elde etmek için kullandığını öne süren Koç, "Bu anlayıştan vazgeçilmelidir. Doğayı koruyarak turizm sürdürülmelidir. Aksi hepimiz için felaket olur" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: Birgun.net