Eğitim-Sen, MEB'in kanun tasarısı yasalaşırsa özellikle okullarda karma eğitim uygulamasına son verileceğine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa tasarısı, eğitim camiasını ayağa kaldırdı. Sendikalar, “laik eğitime son darbe vuruluyor” diyerek tasarıya sert tepki gösterdiler. Eğitimcilere göre bu düzenlemeyle birlikte ‘karma eğitim sistemi’ de sona erecek.

Sözcü'de yer alan habere göre Eğitim-Sen tarafından hazırlanan raporda, Maarif müfettişlerinin büyük çoğunluğunun “laik ve çağdaş yapıda” olduğu belirtildi ve tasarıyla birlikte bunun da sona ereceği, gerici yapılaşmanın kök salacağını savundu.

Raporda,şu çarpıcı tespite yer verildi:

LAİK MÜFETTİŞLER DEVRE DIŞI: Halen 2 bin 507 maarif müfettişi görev yapmaktadır. Maarif müfettişleri, belirli bir öğretmenlik kıdemine sahip en az dört yıllık fakülte mezunları arasından, yarışma sınavı, mülakat, hizmet içi eğitim, hizmet içi eğitim sonunda tekrar bir sınav, ardından üç yıllık müfettiş yardımcılığı ve nihayet yeterlilik sınavı ile alınmaktaydı. Eğitim sisteminin sigortası niteliğindeki müfettişler, laik, bilimsel, nitelikli eğitimin güvencesi hem de inceleme ve soruşturmalarda hakkaniyetin temsilcisi durumundadır. Müfettişlerin büyük çoğunluğunun karma ve laik eğitim yönünde tutum sergilemeleri bazı çevrelerde rahatsızlık yaratmıştır. Maarif müfettişlerinin inceleme ve soruşturmalarda hakkaniyetli davranmaları, hukuk düzeninden yana tutum sergilemeleri, tetikçilik yapmamaları karşısında, mevcut maarif müfettişleriyle istenilen şekilde çalışılamayacağı sonucuna varılmış olmalı ki bu tasarı hazırlanmıştır.”

KARMA EĞİTİME SON: Tasarı yasalaşırsa, eğitim kurumlarının büyük kısmı yıllarca denetim göremeyecek. Bu da usulsüzlük, yolsuzluk, çocuk istismarı gibi durumların artmasına yol açacak. Eğitimin niteliği daha da düşecek. Kaçak ve resmi olmayan (sıbyan mektepleri) okul öncesi kurumların, çeşitli kaçak eğitim kurumlarının çoğalmasına yol açacak. Özellikle okullarda karma eğitim uygulamasına son verilecek, kız ve erkek öğrenciler ayrı katlarda, binalar hatta kampüslerde öğrenim görecek; eğitim hızla dinselleşecek, bilimsellikten uzaklaşacak. Eğitim kurumlarında çalışanların maaş ve sigorta durumlarında keyfi uygulamalar ve mağduriyetler artacak.

Kaynak: Birgun.net