BUSE İLKİN YERLİ

Antalya’da ateist bir ailenin çocuklarının zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması için açtığı davada, mahkeme zorunlu din dersinin iptal edilmesine hükmetti.

Zorunlu din dersi konusunda verilen emsal niteliğindeki bu kararı uzmanlarla konuştuk.

Örnek teşkil etmeli

Eğitim Sen uzman Erkan Aydoğanoğlu: Önemli bir karar. Daha önce de böyle kararlar alındı. Ancak ne kadar uygulanabildiğini konuşmak lazım. Çünkü bu tür kararlara saygı duymuyorlar. Hukukun geçerli olduğu bir ülkede bu kararın örnek teşkil etmesi gerekir. Daha önce de ‘muaf tutulması’ yönünde verilmiş kararlar var, ancak Türkiye'de bunu tanıyan yok. Hukuk varsa bu ülkede, bunun uygulanması ve din dersi dayatmasına son verilmesi gerekir. .

'Emsal bir karardır'

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Remzi Akbulut: Yargının verdiği kararı doğru buluyorum. Kişinin bireysel özgürlüğüdür. Ne olursa olsun buna da saygı duymak lazım. Bizim de zorunlu din derslerinin kaldırılmasıyla ilgili AİHM'de kazanılmış davalarımız var, ama ne yazık ki hükümet hâlâ bunu uygulamamakta direniyor. Türkiye bir hukuk devletiyse bu kararların uygulanması lazım. Bu konuda daha hoşgörülü, daha sağlıklı, daha dürüst, daha ciddi davranılmasını istiyorum. Emsal bir karardır.

'Mücadelenin hukuki dayanağı tüketilmemiş'

HAZİRAN Eğitim Komisyonu'ndan Çayan Çalık: Bu zamana kadar AİHM'e yapılan başvurular, oradan çıkan sonuçlar, Türkiye'ye tavsiyeler değerlendirildiğinde aslında ailenin talebine hukuka uygun bir şekilde cevap verilmiş oldu. Bu kararı olumlu değerlendirmek lazım. Bu talebin bütün toplum tarafından olabildiğince dillendirilip yine mahkeme süreçlerinin başlatılması bu öğrencilerimizin zorunlu olarak din derslerine maruz bırakılmasını engelleyecek mücadele programları, mücadele zeminlerinin geliştirilmesi lazım. Yerel mahkemenin vermiş olduğu bu karar, bu anlamda verilecek olan mücadelenin hukuki dayanak noktalarının hâlâ ülkemizde tüketilmediğini de göstermesi açısından önemli.

Kaynak: Birgun.net