ONUR EREM / @onurerem
[email protected]

İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan ve Türkiye’nin köklü liseleri arasında yayılan gericiliğe karşı başkaldırı yayılmaya devam ediyor.

Önceki akşam da “Omuz veriyoruz!” başlığıyla bir bildiri yayınlayan Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi (BL) öğrencileri, “Bağnazlığın, hırsızlığın, kindarlığın dört yanımızı sardığı şu günlerde, karanlığın içinden çıkan o dirençliği, ışığınızı görüyor ve aydınlığı büyütmek için sizlere omuz veriyoruz” ifadelerini kullandı. 1936’da kurulan köklü okulun öğrencileri “Okulumuzun aydınlıktan, laiklikten yana değerleri yok edilerek iktidarın kindar ve dindar kimliği üzerimize giydirilmeye çalışılmıştır. Baskının ve üzerimize üşüşmüş akbabaların varlığını en çok hissedenler arasındayız. Bu nedenle pek çok liseye yayılan direnişi selamlıyoruz” dedi.

Nazım Hikmet’in Yürümek şiirinden dizelerin de yer aldığı bildiride şu ifadeler kullanıldı:

“Sevginin, barışın, kardeşliğin adını anmayıp kindar bir nesil olmamızı istiyorlar. Ya onlara itaat edelim ya da yok olalım istiyorlar. Bizler, ülkemizin geleceği, yarınların umudu olan liseliler, etrafımızı saran karanlığı önce okullarımızda yeneceğiz, daha sonra da ülkemizde. Bu yolda ‘dost omuzbaşlarını / omuzlarımızın yanında duyup / kellemizi orta yere / yüreğimizi yumrukların içine koyup’ yürüyecek; özgürlüğün, laikliğin, emeğin yanında durarak hep birlikte karanlığın perdesini yırtacağız. Görecekler nasıl yeniden yaratılır dünya, bu genç ellerimizle.”

BirGün’ün ulaştığı BL öğrencilerinin anlattıkları ve bildiride yer alan baskılar şöyle:

»Anadolu Gençlik Derneği gibi İslamcı gençlik örgütlerine okul binası içinde stand açtırıldı, öğrencilerin baskısı sonucu standlar kaldırıldı. Bu standların açılmasına izin veren okul yönetimi, Kızıldere’nin yıldönümünde okulda posteri asan öğrencileri bulup cezalandırmakla tehdit etti.

»Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde elimizde mumlarla bahçeye çıkarak bir anma yapmak istedik. Okul yönetimi bizi yapmamamız için tehdit etti, sonrasında da anmaya katılan ve konuşma yapan öğrencileri disipline verdi. Yakasında Berkin Elvan fotoğrafı olan arkadaşlarımız dersten atıldı.

Yazarımıza sansür

»İktidara yakın bir yazar okula davet edildi, öğrencilere kitaplarını satın almaları ve yazarın etkinliğine katılmaları söylendi. Buna karşılık bizler başka yazarlar davet etmek istediğimizde okul yönetimi buna izin vermedi. Berkin Elvan’ın ölüm yıldönümünde okula konuşma yapmak için gelen BirGün yazarlarından Onur Behramoğlu’nun siyasi görüşlerinden çekinen yönetim önce üst dönemlerin slogan atmasından korkarak sadece 9. Sınıfların katılabileceğini duyurdu, ardından da Behramoğlu’na konuşmasında Berkin Elvan’dan bahsetmemesini söyledi. Öğrencilerin tepkisi sonucu söyleşi yapılsa da birkaç gün sonra yapılması planlanan Onur Caymaz söyleşisi ise aynı nedenle iptal edildi.

»Müdür yardımcımız Cuma namazına gittiği için Cuma günleri izin belgesiyle okuldan çıkmak istediğimizde bize onay verecek kimse olmadığı için okuldan çıkamıyoruz.

»Derste “Size çok başarılı bir siyasetçinin konuşmasını izleteceğim” diyerek Davutoğlu güzellemesi yapan bir öğretmene karşı çıkan arkadaşımız desten atıldı. Bu olayın haberlerinin çıkması üzerine, AKP İstanbul Milletvekili adayı Perihan Toğay okul müdürünü ziyaret etti.

BirGün’e konuşan bir BL öğretmeni de, gençlerin itirazlarını yükseltmesine yol açan sorunların sistemin kendisinden kaynaklandığını söyledi ve “İstanbul Erkek Lisesi’nden yayılan bu dalga, bu sorunlu sisteme karşı bir direniştir. Bu direnişin liselerden gelmesi çok önemli” dedi.

Kaynak: Birgun.net