Gülsen Candemir - İzmir

İzmir Karabağlar Haziran Meclisi, ‘Türkiye’nin geleceği’ konulu panel düzenledi. Panelde Birleşik Haziran Hareketi Yürütme Kurulu Üyesi ve ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş, ile CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır, ülke gündemini değerlendirdi.

‘DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ İSTİYORLAR’

Panelde ilk sözü alan Alper Taş, AKP’nin fiilen uyguladığı diktatör rejimini yasal zemine taşıyarak meşrulaştırmak istediğini ileri sürdü. Anayasa tartışmalarının asıl nedeninin bu olduğunu söyleyen Taş, “Yoksa AKP’nin yeni, demokratik bir anayasa yapma derdi yok. Değiştiriyoruz dedikleri 12 Eylül anayasasını pekiştirerek önümüze koyacaklar. 2010 referandumunda yaptıklarını şimdi yine denemek isteyecekler. Biz 12 Eylül darbe anayasasına da karşıydık, AKP’nin yeni anayasa altında uygulamak istediği baskı rejimini yasal hale getirecek yasasına da karşı olacağız. Yeni anayasa talebi sadece AKP’nin veya Erdoğan’ın talebi de değil, sermaye de bunu istiyor. Yeni anayasa ile dikensiz gül bahçesi yaratmak, hesap vermeyecekleri denetlenmeyecekleri bir ülke yaratmak istiyorlar. 12 Eylül’ün murad ettiğini bugün AKP tamamlamak istiyor. “ diye konuştu.

ANAYASALARI KURUCU MECLİSLER YAPMALI

Yeni anayasaların demokratik ülkelerde kurucu meclisler ile yapıldığını hatırlatan Alper Taş, toplumun tüm kesimlerini içine alan kurucu meclislerin talepleri ile ortaya çıkacak bir anayasanın ancak yeni ve halkın isteyebileceği bir anayasa olacağını dile getirdi. Eşitsizliklerin olduğu, temsil oranının adil dağıtılmadığı bir meclisin yapacağı anayasanın haklar tarafından kabul edilemez olduğunu söyleyen Taş, AKP’nin dayattığı fiili başkanlık karşısında halkın da kendi meclisleri ile karşı durması gerektiğini o nedenle Karabağlar Meclisi gibi meclislerin yurdun dört bir yanında kurulması gerektiğini belirtti.

GÜZEL BİR ÜLKEYİ ANCAK BİZLER YARATABİLİRİZ

Alper Taş konuşmasının devamında şunları söyledi: “AKP son aylarda zor bir durumda,ülkeyi rıza ile değil zorla yönetiyor. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinden sonra yaptıkları ortada, bunlar ülkeyi istediği gibi yönetmekte zorlandığının kanıtları. O zor kullanarak yönetmeye çalışıyor peki bizler ne yapmalıyız? diye kendimize sorduğumuzda bunun tek cevabı ‘birleşmek’ olmalı. Tıpkı 2013 Haziran isyanında olduğu gibi. Ülke bugün her yerden bölünmüş durumda. Sevgisizlik, saygısızlık, manevi değerlerin yitirilmesi, ahlaksızlık, bölünmüşlük parçalanmışlık… Bunları yaratan bugüne kadar ülkeyi yöneten sağcı, gerici, liberal anlayıştaki iktidarlardır. Bu anlayış ülkeyi yeniden bir araya getiremez. Birleştirmeyi yapacak olan ancak ve ancak sosyalistler ve devrimcilerdir. Hiçbir ayrıma izin vermeden ülkeyi yeniden bir araya getirecek olan devrimci bir anlayıştır. Bizim daha cesur olmamız, yaşatılanlara daha çok ses çıkarmamız lazım. Türkiye yangın yeri, Türkiye yanıyor. Patlamalar, bombalamalar oluyor. Bunlara karşı olanların sesi ise az çıkıyor, bizler sesimizi daha çok çıkarmalıyız. Kalabalık olmalı daha çok insanla bir araya gelmeliyiz.” Diye konuştu.

Alper Taş konuşmasını usta şair Nazım Hikmet’in dizeleri ile sonlandırdı.

BAYIR: TEK ÇIKAR YOL BİRLEŞMEK

Alper Taş’ın ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, ülkenin durumunun fotoğrafını çekti, mevcut durumu değiştirmenin tek yolunun birleşmek ve bir araya gelmek olduğunu söyledi. Bayır “AKP’nin baskıları arttıkça ve istediği diktatör rejimi inşa etmeye hız verdikçe geride ne demokratı, ne sosyal demokratı ne de sosyalisti kalacak. O nedenle bizim en kısa zamanda bir araya gelmemiz, güçlerimizi her yerde birleştirmemiz gerekiyor. Bu baskı rejimine karşı kurtuluşun başka bir yolu yok.” Şeklinde konuştu.

Panel, dinleyicilerin konuklara soruları ile sürdü.

Kaynak: Birgun.net