BİRGÜN / ANKARA

Ankara Tabip Odası, Olağanüstü Hal kapsamında çıkarılan KHK ile kapatılan 35 sağlık kurum ve kuruluşundaki hekimlerin mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

​ATO Yönetim Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi sonrasında aralarında bazı vakıf üniversitesi hastaneleri ve özel sağlık merkezlerinin de bulunduğu kurum ve kuruluşların kapatıldığını anımsattı. Açıklamada, bu kurumlarda çalışan hekimler ve diğer sağlık personelinin akıbeti ile ilgili tatmin edici bilgilendirme yapılmadığı bildirildi.

"Hekimler kaygılı"

Bazı kurumlarda hekimlere istifa dilekçesi verdirildiği, bazılarında ise zorunlu izin kullandırıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

‘’Bu belirsizlik ortamında varlığına son verilen kurumlarda çalışmakta olan hekimler işsiz kalmakla yüz yüze gelmişler ve mesleki gelecekleri konusunda haklı kaygılar taşımaktadırlar.

Bütün bu olumsuz şartların yanı sıra, Kararnamede kapatılan özel ve vakıf sağlık kurum ve kuruluşlarının her türlü mal varlıkları, alacakları ve hakları hazineye devredilirken, ‘ her türlü borçlarından dolayı hiçbir şekilde hazineden bir hak ve talepte bulunulamaz’ ibaresi bulunmaktadır. Yani evvelce bu kurumlarda çalışmış olan hekimlerin maaş, prim ve benzeri alacakları ve hak ettikleri kıdem tazminatları ödenmeyebilecektir.

Nihayetinde bu kurumlarda çalışan meslektaşlarımızın açık mağduriyetleri söz konusudur. Bilindiği üzere Anayasamızın 135 inci maddesi ile 6023 Sayılı TTB Yasası da, hekimlerin meslek örgütü olan tabip odalarına, hekimlerin ve hekimlik mesleğinin hak ve menfaatlerini koruma ve gözetme yükümlülüğünü vermektedir. Buradan hareketle Ankara Tabip Odası olarak hekimler ve diğer sağlık personelinin sırf bu kurumlarda çalışmış olmalarından dolayı işsiz kalmaları ve çeşitli şekillerde hak kayıplarına uğramalarının önüne geçilmesini talep ediyoruz.

YÖK, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde bu yöndeki beklentilerimizi ilettik ve konunun takipçisi olacağız.”

Kaynak: Birgun.net