25 Aralık soruşturması dosyasını yayımlayan kapatılan Karşı Gazetesi'nin eski sahibi ve çalışanları "paralel yapı" soruşturması kapsamında gözaltında. Rüşvet ve yolsuzluk olaylarını haberleştiren 8 gazeteci ve dosyayı sızdırdığı ileri sürülen polis, "darbeye teşebbüs" ve "terör örgütü üyeliği" ile suçlanıyor.

İstanbul merkezli 4 ilde yapılan "paralel yapı" operasyonunda eski Karşı gazetesinin sahibi ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu 8 kişi ile 1 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Gözaltına alınan 6 gazeteciyle 1 polis memuru adliyeye sevk edildi.

Savcılıkça "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması" (FETÖ/PDY) adı verilen soruşturma kapsamında, İstanbul merkezli 4 ilde polis operasyon düzenledi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul, Ankara, Bursa ve Malatya'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda 7 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında kapatılan Karşı gazetesinin sahibi Turan Ababey, sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Bozkurt, muhabirleri Ufuk Emin Köroğlu, Emre Erciş ile Millet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Değer Özergün, Zaman Gazetesi muhabiri Bayram Kaya bulunuyor. Ayrıca gazeteye ses ve görüntü sızdırmakla suçlanan polis M.B. de gözaltına alındı. Anadolu Ajansı kapatılan Karşı Gazetesinin Genel Koordinatörü Kutlu Esendemir hakkında da gözaltı kararı bulunduğu bilgisini geçti.

Gözaltındaki Karşı gazetesi çalışanı 6 kişi ile 1 polis memuru, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan gazeteciler ile polis, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "gizliliğin ihlali", "Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefet" ile suçlanıyor. Gazetecilerin, savcılığın "kumpas" olarak nitelediği 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili dosyaları yayımlayarak bu suçu işlediği, polisin ise belgeleri sızdırdığı ileri sürülüyor. Savcılık, gazetecilerin, "paralel yapı" ile birlikte ederek bu haberi yayınladığını ve örgütün amaçlarına hizmet ettiğini iddia ediyor.

Soruşturma dosyasında kapatılan Karşı Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni olan CHP milletvekili Eren Erdem'in de bulunduğu ve dosyasının ayrılarak işlemlerinin yürütülmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği belirtildi.

Kaynak: Birgun.net