UĞUR ŞAHİN | @uugurs
[email protected]

İstanbul’un en önemli caddelerindeki işletmeler, turizmdeki düşüşle birlikte birbiri ardına kapanıyor. Şantiye alanına çevrilen Beyoğlu ile İstanbul’un en işlek yerlerinden olan ve kentsel dönüşümün kıskacındaki Bağdat Caddesi’nin ardından son olarak da dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Kapalıçarşı’da esnaflar kapılarına kilit vurdu.

Krizden önce günde 500 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı’da 600’e yakın dükkân kapanmak zorunda kaldı. 3 bin 600 esnafın olduğu tarihi çarşıda esnaf siftah bile yapamıyor. Kapanan dükkânların sayısının yıl sonuna kadar bin 500’ü bulması bekleniyor. İstiklal ve Bağdat Caddesi ile birlikte Kapalıçarşı’nın da bu hale gelmesinin nedeni ise, 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan bombalı saldırılar, kentsel dönüşüm sonrası şantiyeye çevrilen yaşam alanları ve artan kiralar olarak gösteriliyor.

Yanlış politikalar bu hale getirdi
33 yıldır Kapalıçarşı’da esnaflık yapan Metin Saraç, “Ben birçok sorun gördüm ama çarşıyı hiç böyle görmedim” diyor ve ekliyor: “Yanlış politikalar bizi bu hale getirdi ve esnaf olarak tükendik. 1,5 ay sonra çarşıdaki esnafın yüzde 35’i muhtemelen dükkânlarını kapatır. Çevremde o kadar kapatmak zorunda kalan esnaf var ki, kira fiyatları düşse bile kurtarmayacak. Çünkü sürekli bombaların patladığı bir ülkeye turistler gelmek istemez.”

Yıllardır Kapalıçarşı’da esnaflık yapanlardan bir tanesi de Dinikiyan Ailesi. Esnaflardan Kayl Dinikiyan,“ Ben 3. kuşağım, Kapalıçarşı’nın en kötü zamanı bana denk geldi” diyerek sözlerine başlıyor. Dinikiyan, “Durum bir süredir kötüye gidiyordu, siyasi olaylar daha da kötü yaptı. Esnafın kirayı çıkartabileceği kadar bile iş yok, hepimiz döküldük. Bir daha da toparlanamadık” diyor.

Bütün gün müşteri bekliyoruz
31 yıldır Kapalıçarşı’da esnaflık yapan Orhan Kılıçkaya, yıl sonunda kapanan dükkân sayısının bin 500’ü geçeceğinin altını çizerek, “Türkiye’nin ekonomisi iyiye gitmiyor, Kapalıçarşı’nın durumu da bununla alakalı” diyor ve ekliyor: “Kapalıçarşı’da çalışmaya babamın yanında başladım. O zamanlar o kadar müşteri vardı ki, ben zamanın nasıl geçtiğini anlayamazdım. Şimdi ise müşteri yok, bütün gün müşteri bekliyoruz. Hangi esnafla konuşsam, ‘Çarşıya gelmek istemiyorum’ diyor. Öyle gözüküyorki, herkes ekonomik olarak büyük sıkıntılar yaşayacak.”

Yüksek kiralar caddeyi bitirdi
İstiklal Caddesi, Türkiye’nin simge yerlerinden bir tanesi. Fakat bitmek bilmeyen çevre düzenlemeleri, artan şiddet ortamı, işletmelere yönelik zabıta baskısıyla birlikte Beyoğlu’ndaki işletmeler kapılarına kilit vurmaya devam ediyor. Kira fiyatlarının artmasıyla birlikte, yaşanan güvenlik zafiyetinin sonrasında, İstiklal Caddesi’ndeki dükkânların vitrinleri “Kiralık” ilanları ile doldu.

Beyoğlu esnaflarından Aydın Kalaycı, İstiklal Caddesi’nde kapanan dükkânlar için şöyle konuştu: “Bu duruma gelinmesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve Beyoğlu Belediyesi’nin hataları var. Esnafın da elbet hatası vardır, fakat yaşananlar ilk olarak masa sandalye yasağıyla başladı. Önceden İstiklal Caddesi’nde hafta için 1,5 milyon, hafta sonu da 2,5 milyon yurttaş vardı. Şimdi insanlar caddeden elini ayağını çekti. Bizim canımızı yakan en büyük olay, yüksek kiralar. Beyoğlu Belediyesi’nin emlak vergisinde yaptığı artışın da etkili olduğunu düşünüyorum.”

Bağdat Caddesi’nde 50 dükkân boşaldı
Kentsel dönüşümün yoğun uygulandığı Bağdat Caddesi’nde esnaflar adeta can çekişiyor. Şantiyeye çevrilen caddede, sadece 1 ayda boşalan dükkân sayısının 50’yi geçtiği ifade ediliyor. Dönüşümle birlikte, Türkiye’nin en pahalı caddesi olarak bilinen Bağdat Caddesi’nde birçok mağaza şubesini ya kapattı ya da başka yere taşıdı. Bir dönem boş dükkân bulunamayan cadde “kiralık” tabelalarıyla doldu taştı.

Kaynak: Birgun.net