Ankara Valiliği, Kaos GL’nin her yıl düzenlediği Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ün güvenliği için başvurusunun ardından “Bir takım toplumsal duyarlılıkları olan kesimlerin tepki göstereceği” gerekçesiyle izin vermedi.

Kaos GL, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün dolayısıyla 22 Mayıs Pazar günü yapılmak istenen yürüyüşte gereken önlemlerin alınması için Valilik’e dilekçe verdi. Ankara Valiliği derneğin gerekli önlemlerin alınması talebine verdiği yanıtta “Bir takım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle toplantıya katılacak olan grup ve şahıslara yönelik olarak bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği bildirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Valilik, LGBTİ bireylere karşı “toplumsal duyarlılık” denilerek beslenen ayrımcılığı meşrulaştırmış oldu. Ayrıca Valilik, yürüyüşün düzenlenmemesini uygun bulduklarını söyledi.

“KARAR HUKUK DIŞIDIR"

Valilik yazısında bu nedenle İl İdaresi Kanunu ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre “Homofobi Karşıtı” gösterinin düzenlenmesinin uygun görülmediği ifade edildi. Sendika.org'un haberine göre, Kaos GL ise valiliğin yasaklama kararına karşı idare mahkemesine dava açacağını belirtti.

Kaos GL adına Valiliğin yanıtına ilişkin açıklama yapan Av. Hayriye Kara, “Aslında önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı Anayasa’da güvence atına alınmıştır. Bu sene son olaylar nedeniyle özellikle güvenlik tedbirlerinin alınması için bildirimde bulunduk ancak Valilik tarafından yapılacak yürüyüşün uygun görülmediği tarafımıza bildirildi” dedi.

Kaos GL'den yapılan açıklamada ise 2008’den beri yapılan yürüyüşün bu sene güvenlik dolayısıyla yapılmayacağı belirtildi, Valilik’in LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının güvenliğini sağlayamayacağını söylemesi eleştirildi:

“2006 yılında başlayan Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtı Gün ve 2008 yılında Meclis’e yürüyüş ile başlayan Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüş’ü son dönemde yaşananlardan dolayı güvenlik gerekçesiyle bu sene yapmıyoruz. Valilik’e yürüyüşün güvenliğini sağlaması için yaptığımız başvuruya verilen yanıt; hukuk dışı olduğu gibi LGBTİ’lerin, homofobi ve transfobi karşıtlarının can güvenliğinin devlet güvencesi altında görülmediğini göstermektedir. LGBTİ’leri yok saymanın bir başka biçimi olan ‘provokasyon ve bazı grupların hassasiyetleri’ açıklamaları toplumsal eşitlik ve barışa tehdit olmaya devam ediyor. Ankara Valiliği her yıl yapılan yürüyüşün güvenliğini sağlamak yerine engellemeyi tercih etti.”

Kaynak: Birgun.net