DİSK 15.Genel Kurulu için genel başkanlık adaylığını açıklayan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, seçim günü adaylıktan çekildiğini açıkladı. DİSK’in mevcut Genel Başkanı Kani Beko, seçimlere tek aday olarak girdi.

Evrensel'in haberine göre, Kongrenin 3.günü gergin başladı. Daha önce DİSK yönetimine yeniden aday olmayacağını açıklayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, yeniden genel sekreterliğe aday olma gerekçesini açıklamak için söz aldı. Önceki gün Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile görüşme talebinde bulunduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Adnan bey ile kendisinin içinde bulunduğu, benim içinde bulunmadığım yönetim kurulu için konuşmak istedik. Adnan bey benimle asla görüşmeyeceğini söyledi. Birbirimizi sevmeyebiliriz de. Hırsızlık mı yaptık? Arsızlık mı yaptık neden bizimle konuşulmuyor? Neden böyle bir tavır gösteriliyor. Solcu olduğumuz için mi kadın olduğumuz için mi?” dedi. Bu sözler üzerine bazı delegeler Çerkezoğlu’ya tepki gösterdi.

SERDAROĞLU SALONU TERK ETTİ
Yaşanan tartışmanın ardından Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Birleşik Metal-İş delegeleri ile birlikte Sosyal-İş ve Nakliyat-İş delegeleri salonu terk etti. Serdaroğlu, genel başkan adaylığından çekildi.
Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Kani Beko “22 sendikamıza da aynı gözle baktık. Genel-İş Sendikası başkanlık döneminde 'babam bana sarılmak istiyorsan önce kollarını aç' derdi. 22 sendikamıza DİSK Genel Başkanı olarak sarılmak istiyorum” dedi.
Beko, Birleşik Metal-İş cephesinden gelen ‘siyasallaşma’ eleştirisine ise şu sözlerle yanıt verdi: “Biz siyasetin içerisine girmedik. Türkiye’de dönemimize denk gelen pek çok seçim yapıldı. Genel seçimler, yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi… Siyasi partiler ziyaret etti. Siz DİSK’in Genel Başkanı olsanız ‘Siz gelmeyin, siz gelirseniz olmaz’ diyebilir misiniz? Böyle bir mantık bizde olmaz. DİSK sınıf kardeşlerimizin evidir; kapımız herkese açıktır. Siyasetlerden teklif de aldık. Ama kabul etmedik. Milletvekili olmayacağız, DİSK’in içinde kalacağız dedik. Biz siyasete bulaşmayı düşünseydik biz şimdi burada olmaz Mecliste olurduk."

GIDA-İŞ BAŞKANI ASLAN: NASIL BIR MÜCADELE TARTIŞMASI YAPILMASI GEREKIYORDU

Gazetemize konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan her iki tarafı şu sözlerle eleştirdi: “Yaşanan tablo ne DİSK’e ne işçi sınıfına yakışan bir durum değil. İşçi sınıfına karşı da sendikal harekete karşı da mücadeleye karşı da yapılmış büyük bir sorumsuzluk. İşçi sınıfına yönelik saldırıların tartışılması gereken bir genel kurulda geldiğimiz noktada bu sorunları yeterince tartışıp kararlar alınmamış bir genel kurulla karşı karşıyayız. DİSK Genel Sekreterinin yapmış olduğu konuşma karşısında Birleşik Metal-İş, Sosyal-İş ve Nakliyat-İş sendikaları protesto ederek ayrıldılar. Bu genel kurul ne DİSK Genel Sekreterinin genel kurulu ne de tek tek kişilerin genel kurulu. Burada biz isterdik ki karşı karşıya bulunduğumuz sorunlar karşısında nasıl bir mücadele, nasıl bir sendikal anlayış, nasıl bu bürokrasiyi içimizden yok edeceğiz, nasıl işçi sınıfının birliğini bütünlüğünü sağlayacağız tartışmalarını yapmak gerekiyordu. Yönetimdeki arkadaşlar da bunu böyle ele almadılar. Burayı terk eden arkadaşlar da içeride bulunanlar da oluşturdukları liste ile gerçek anlamda sınıfı temsil eden bir noktada olmadılar. Her iki tarafın da işçi sınıfına karşı da halka karşı da büyük bir sorumsuzluk içinde olmuşlardır. Genel kurulu bireysel tutumlara indirgemişlerdir. Bunu doğru bulmuyoruz. Dün de (önceki gün) bizim bilgimizin dışında tartışmalar yaşanmış. Listeler üzerinde bir takım görüşmeler olmuş. Bazı sendikalarımızın genel başkanları toplantıya çağırılmamış. Bütünüyle delege çoğunluğu üzerinden, barajı geçen sendikaların anlayışı üzerinden oluşulmaya çalışılan bir yönetim var. Bu doğru doğru olmadı.”

KANİ BEKO TEKRAR BAŞKAN SEÇİLDİ

282 geçerli oyun kullanıldığı seçimde Genel Başkan Kani Beko 257 olarak Genel Başkan olurken Arzu Çerkezoğlu da Genel Sekreterliğe getirildi. Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Aladdin Sarı, Cafer Konca, Cemal Poyraz, Kamber Saygılı, Mustafa Saffet Yahyaoğlu. (EVRENSEL)

Kaynak: Birgun.net