Kanada başbakanı Justin Trudeau, eylül ayının başlarında geçmişte devlet sebepli uğradıkları haksızlıklar nedeniyle LGBTİ toplumundan özür dilemeye hazırlanıyor.

Başbakan olduğu dönemden beri LGBTİ’ler konusunda olumlu çalışmalarıyla bilinen Kanada başbakanı Justin Trudeau, eylül ayının başlarında Kanada’daki LGBTİ toplumundan özür dileyeceğini açıkladı. Trudeau, geçmiş yıllarda cinsel yönelimlerinden ve cinsel kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğrayan, işlerinden kovulan veya hapse atılan insanlardan Kanada toplumu ve devleti adına özür dileyecek.

‘TARİHİ ÖNEM TAŞIYOR’

Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğrayanların hakları üzerine çalışan Egale isimli derneğin yöneticisi Helen Kennedy, “Bu uzun zamandır beklenen çok duygusal bir an. Devletin yüzbinlerce vatandaşı üzerinde sebep olduğu hasarı ve acıyı resmen tanıması topluluğumuz için tarihi bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

REFORM NİTELİĞİNDE KARARLAR

Trudeau’nun özrüyle birlikte kısa ve uzun vadede pek çok plan da yürürlüğe sokulacak. Buna göre tüm polis memurlarına LGBTİ hakları temelinde insan hakları eğitimi verilecek. Daha önce cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği sebebiyle devlet tarafından ayrımcılığa maruz kalan veya hasar gören kişilere maddi tazminatlar ödenecek. Transların ve intersekslerin hapishanelerde saygınlıklarının ve onurlarının korunması için çeşitli prosedürler geliştirilecek.

BABASI İLK ADIMLARI ATMIŞTI

Başbakan Justin Trudeau’nun babası Pierre Trudeau, 1967 yılında eşcinselliği suç olmaktan çıkaran bir yasa tasarısı önermiş, ancak tasarı reddedilmişti.

Justin Trudeau 2016 yılında LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne katılan ilk başbakan olmuştu. Ayrıca Kanada dünyada LGBTİ sığınmacılara kapı açan ilk ülke ve dünyada en çok LGBTİ mülteci bulunduran ülke. (Kaos GL)

Kaynak: Birgun.net